...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

"Kolby chleba kukurydzianego"- pyszny śniadaniowy wypiek

Kolby chleba kukurydzianego

Już od dawna nosiłam się z zamiarem samodzielnego upieczenia bułek, brakowało mi jednak trochę motywacji. Gdy zobaczyłam ten przepis: http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/11/sodkie-kukurydziane-bueczki-i-kolory.html, pomyślałam: to jest to! Jak na pieczywo receptura jest bardzo prosta. Oczywiscie dokonałam pewnych zmian (zamiana białej mąki na pełnoziarnistą, białego cukru na brązowy, pełnotłustego mleka na chudsze, zmniejszenie ilości proszku do pieczenia). Można je upiec w keksówce (uzyskamy wtedy zgrabny bochenek, który później kroimy na kromki), lub, tak jak ja, użyć formy do babeczek/muffinek- uzyskamy wtedy nie mniej zgrabne bułeczki. Ich smak jest nieco słodkawy, więc nadają się do zjedzenia np. z twarożkiem i miodem, a nie z szynką i pomidorem itp.- to byłoby zbyt ekscentryczne ;) My jedliśmy je przekrojone, posmarowane masłem i dżemem truskawkowym, popijaliśmy je mlekiem- pycha! Na myśl przyszedł nam wiosenny piknik albo śniadanie na trawie... Gorąco polecam!

Kolby chleba kukurydzianego

Składniki (na 10 bułeczek):
-175 g mąki kukurydzianej
-125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-45 g brązowego cukru trzcinowego (dałam troszkę mniej)+ odrobina na posypanie wierzchu
-szczypta soli (chyba o niej zapomniałam :P)
-250 ml mleka 1,5% tłuszczu
-2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
-jajko
-45 g rozpuszczonego i ostudzonego masła+ odrobina do natłuszczenia foremek

Piekarnik rozgrzewamy do 200C. W misce mieszamy obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ubijamy jajko razem z przestudzonym masłem i mlekiem. Suche składniki wsypujemy do mokrych, krótko mieszamy. Ciasto nakłądamy do natłuszczonych foremek. Każdą bułeczkę mozemy posypać po wierzchu cukrem (nie jest to niezbędne). Pieczemy ok. 20 minut w 200C-musimy obserwować, czy boki bułeczek odchodzą już od formy- wtedy możemyje wyciągać. Podajemy ze słodkimi dodatkami. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Przywołujemy wiosnę"

Embed_o3te3lhvdae8ebkcjnouswxl9lomiwzz
 

sobota, 13 kwietnia 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/13 00:03:33
ooo świetny pomysł, nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem :)
-
2013/04/13 08:17:23
O! koniecznie do zrobienia! Pięknie wyrośnięte chlebki :)
-
2013/04/14 23:27:39
brzmi fajnie, można też zabrać w jakiś plener gdzieś kiedyś :)
-
Gość: M., *.dynamic.chello.pl
2013/04/15 20:50:57
Bardzo ciekawe.Można zjeść z masełkiem i konfiturą z malin. Mniam.
-
2013/04/21 07:39:02
Dziękuję! :)
-
2013/04/22 11:42:57
Kukurydzianego chlebka jeszcze nie robiłam... pięknie sie prezentuje :)!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów