...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Palmiery trochę lżej

palmiery

W pobliskim markecie kupiłam kiedyś francuskie ciastka o nazwie Palmiery- uwiodły mnie kształtem, a do tego okazały się bardzo smaczne! Gdy buszując po internecie odkryłam, że są również bardzo proste w przygotowaniu, nabrałam wielkiej chęci na "Palmiery home-made" ;) Zniechęcało mnie jedynie ciasto francuskie- jest bardzo smaczne, ale do niskokalorycznych nie należy. Kiedy więc do wspomnianego marketu trafiło ciasto francuskie light- nie było już odwrotu ;) Jak to ja- biały cukier zastąpiłam nierafinowanym cukrem brązowym. Ciastka wyszły idealnie takie, jak w "paczkowanej" wersji, nawet kształt wyszedł mi pięknie serduszkowy, aż się nie spodziewałam :P Dobry patent na szybkie słodkości, a zapach cynamonu unoszący się przy pieczeniu- czysty obłęd. Gorąco polecam!

Palmiery trochę lżej

Składniki (na talerz palmierów):
-1 płat niemrożonego ciasta francuskiego light (mrożone trzeba uprzednio rozmrozić)
-brązowy cukier trzcinowy demerara (u mnie ok. 3 łyżek)
-cynamon (u mnie 1 łyżka z lekką górką)

Nagrzewamy piekarnik do ok. 190C. Mieszamy cukier z cynamonem. Rozkładamy ciasto, ewentualnie rozwałkowujemy do uzyskania dość cienkiego prostokąta. Zaginamy brzegi ciasta do środka, by złączyły w połowie prostokąta (powinno to przypominać książkę). Wierzch posypujemy cynamonem z cukrem. Ponownie zaginamy boki do środka, znów posypujemy. Kolejny raz zaginamy bok do środka- powinny utworzyc się nam dwa ciasno przylegające do siebie rulony. Naszą "roladę" przewracamy na bok i kroimy na wąskie kawałki (zaleca się ok. 8 mm szerokości). Powstałe ciasteczka wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypujemy pozostałym cynamonem z cukrem. Pieczemy ok. 20 minut w 190C- wcześniej skontrolujmy ich wygląd, powinny się zezłocić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Najlepsze są całkowicie wystudzone, po kilku godzinach- uzyskują wtedy zamierzoną twardość. Smacznego!

pamiery 2

Przepis zgłaszam do akcji "Czas na ciasto francuskie!", "Przywołujemy wiosnę" oraz 'Sekrety "la Pâtisserie française"'

Embed_vpcjo4agmdczrbwlzjhy4sdj7imm0gzz Embed_o3te3lhvdae8ebkcjnouswxl9lomiwzz Embed_qqail7lgzxycrvfvt9ti1t8p5mmpqazz

niedziela, 05 maja 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/05 08:27:43
Da się? Da się! Muszę w końcu zrobić te palmiery, bo nigdy ich nie jadłam, a uwielbiam cynamon i ciasto francuskie...
-
2013/05/05 14:35:44
Są wspaniałe, chociaż z tego co pamiętam, wartość kaloryczna ciasta francuskiego normalnego a ciasta francuskiego light różni się bardzo nieznacznie. ;)
-
2013/05/05 15:21:10
takie proste i szybkie przekąski bardzo lubię, a ciasto francuskie bardzo często wykorzystuję w kuchni:)
-
2013/05/05 16:17:16
Bardzo smakowite! Zjadłabym :)

Ze słonecznymi pozdrowieniami,

Agata
-
2013/05/05 19:02:06
Jest francuskie light?
No ja chyba jednak postawiłabym na tradycyjne ;p
-
2013/05/05 20:38:24
Jest! Ma o 30% mniej tłuszczu, a w smaku równie dobre, więc myślę, że warto :)
-
2013/05/06 10:28:28
ooo pyszności, a jak muszą pachnieć, wow! :) miłego dnia!
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/05/06 22:42:21
Próbowałam. Polecam :)))
-
Gość: olalla, *.internetia.net.pl
2013/05/11 23:56:24
generalnie produkty light są mniej zdrowe, mają albo więcej konserwantów, albo tłuszcz zastępują cukrem albo cukier tłuszczem albo jeszcze ma miejsce jakaś inna kombinacja...ciekawam jak jest w przypadku ciasta francuskiego... ale przepis banalnei prosty i szybki więc zapewne kiedyś wypróbuję :)
-
2013/05/12 15:38:46
wiem, że z "Lightami" bywa bardzo nieciekawie, ale wnikliwie przestudiowałam skład i nie był zniechęcający ;) a do tego w paczkowanych Palmierach dodają duuużo "E", żeby mogły długo stać na półce, więc myślę, że to mniejsze zło ;) są naprawdę bardzo dobre, zachęcam :D pzdr!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów