...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarnisty murzynek z brzoskwiniami

murzynek

Murzynek jest dla mnie ciastem, do którego zawsze chętnie wracam. Po serii, nawet bardzo udanych, ekperymentów, nowych przepisów, oryginalnych smaków i ciekawych patentów- to ciasto i tak wywołuje pomruki zadowolenia ;) A gdy jeszcze można je trochę uzdrowotnić- tym lepiej! Bazowałam na tym przepisie: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Maslankowe-ciasto-czekoladowe-z-morelami-i.html Zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, użyłam nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego, zmniejszyłam o połowę ilość czekolady, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a także w zupełności zrezygnowałam z pokrywania ciasta lukrem. Użyłam brzoskwiń zamiast moreli, bo po prostu to miałam w kuchni ;) Ciasto klasyczne, smaczne, z owocami nadającymi przyjemnej wilgotności. Polecam nie tylko miłośnikom tradycji ;)

Pełnoziarnisty murzynek z brzoskwiniami
 
Składniki (na blaszkę o wymiarach 28x15 cm):
-1 1/3 szklanki mąki  pszennej pełnoziarnistej
-2 łyżki kakao
-1 szklanka maślanki
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego demerara
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-pół tabliczki czekolady
-1 3/4 łużeczki proszku do pieczenia
-kilka brzoskwiń
-płatki migdałowe do dekoracji

Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Bierzemy drugie naczynie i ubijamy w nim jajka razem z cukrem, następnie dolewamy maślankę i olej, miksujemy. Dodajemy do tego odłożoną na bok mieszankę czekoladową, miksujemy możliwie jak najkrócej- przestajemy, gdy stwierdzimy, że składniki już się połączyły. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki. Układamy je następnie na wierzchu masy, skórką do ciasta. Posypujemy wszystko płatkmi migdałowymi. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyciągamy, studzimy, jemy ;) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Lato z ciastami ucieranymi"

Embed_dx8lgpbsrjjkqeolkgjfomnbcxtbgqzz

sobota, 07 września 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/07 00:20:57
wygląda obłędnie, a taki ulepszony, zdrowszy, to jeszcze bardziej pobudza mój apetyt.
-
2013/09/07 07:35:17
Jak ja dawno nie jadłam murzynka! Trzeba by to zmienić ;p
-
2013/09/07 09:02:05
Ciasto - pierwsza klasa :) Oczywiście upiekę kiedyś takiego murzynka na mące pełnoziarnistej.
-
2013/09/07 11:37:13
Dla mnie bomba! Zdrowo i pysznie - czego chcieć więcej? :)
-
2013/09/08 10:29:22
pysznie i zdrowo :)
-
2013/09/10 19:30:07
Murzynek był u mnie ostatnio z malinami ale brzoskwinie to super pomysł :)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/11 22:52:37
Super smaczna sprawa:))) a wyrzuty sumienia jakby mniejsze!
-
2013/09/13 11:07:32
aj,aj-ależ ono mnie woła do siebie ;D
Wygląda przepysznie, jeszcze taki fajny konrtast między ciemnym ciachem, a żołtymi/pomarańczowymi morelami ;)
-
2013/09/13 19:49:32
Dziękuję! :)
-
Gość: klaudia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/13 13:08:03
Szczerze mówiąc, wyszedł mi zakalec, haha :D nie wiesz może czemu? :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów