...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Weneckie ciasto migdałowo- marchewkowe, bez mąki!

migdałowy marchewkowiec

Ciasta bezmączne budzą z reguły niepokój otoczenia ;) gdy mówię, że dane ciasto jest bez mąki, częstowani nieraz wahają się, czy wziąć kawałek. Może nieprzekonanych przekona to: czy jedliście kiedyś jakiś niesmaczny wypiek Nigelli Lawson? Nie? No właśnie! Po tym przepisie mogę nazwać Nigellę swoim guru ;) Ciasto jest pyszne, wilgotne, dobrze się kroi, jest bezglutenowe, ładnie rośnie, choć nie ma w sobie proszku do pieczenia. Moja wersja jest oczywiście bardziej light: zmniejszyłam ilość cukru (używając przy tym brązowego), zrezygnowałam też ze zrobienia kremu (który pewnie był dobry, ale wg mnie nieporzebny, a do tego bardzo kaloryczny). Nie miałam w domu rumu, a nawet żadnego innego alkoholu (naprawdę :D) do nasączenia rodzynek, użyłam więc soku pomarańczowego (użyjcie czegoś, co lubicie, bo wlewa się to do ciasta razem z rodzynkami i znacząco wpływa to na jego smak). Z braku orzeszków piniowych użyłam płatków migdałowych, a zamiast gałki muszkatołowej- kardamonu. Efekt mnie zachwycił- na pewno jeszcze nie raz zastąpię mąkę mielonymi migdałami. Gorąco polecam! :)

Weneckie ciasto migdałowo- marchewkowe, bez mąki

Składniki (na tortownicę 23 cm):
-250 g mielonych migdałów
-2 średnie marchewki (200-250g)
-125 g brązowego cukru trzcinowego demerara
-3 jajka
-125 ml oleju+ odrobina do formy
-75 g rodzynków
-60 ml rumu (lub innego lubianego płynu- u mnie sok pomarańczowy)
-1/2 cytryny
-1/2 łyżeczki kardamonu (dałam trochę więcej)
-wanilia w wybranej ilości i formie
-płatki migdałowe

Rodzynki namaczamy w rumie lub innym lubianym płynie ;) Cytrynę sparzamy wrzątkiem, szorujemy. Marchewki myjemy, skrobiemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obracamy tarkę na stronę z najdrobniejszymy oczkami i ścieramy na niej skórkę z półowki cytryny. Z cytrynowego miąższu wyciskamy sok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Miksujemy olej z cukrem tak długo, aż masa będzie kremowa i dobrze napowietrzona (im dłużej, tym lepiej). Dodajemy jajka i wanilię, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mielone migdały, kardamon, marchewkę, rodzynki z zalewą, skórkę i sok z cytryny, ponownie miksujemy (uważamy, by nie zmienić marchewki w pulpę). Formę smarujemy oliwą, przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 (u mnie niemal 50) minut w 180*C. Ciasto powinno urosnąć i się zezłocić, a wbity w nie patyczek może być lepki, ale czysty. Wyciągamy ciasto i studzimy. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Warzywa w słodyczach 2013"

Embed_xpret9cxllpds08yqix9t79aez4fjqzz

http://przykubkukawy.blox.pl/2013/08/Warzywa-w-slodyczach-2013-Zapraszam-na-akcje.html

sobota, 14 września 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/14 00:50:08
Zachwycające - takie pyszne ciasto i to bez grama mąki! Lubię to! :)
-
2013/09/14 08:28:32
Nie wpadłam do tej pory na pomysł moczenia rodzynek w soku owocowym, ale spodobał mi się ten zamysł ;>
-
2013/09/14 09:36:52
bomba zdrowia ;)
-
2013/09/14 12:58:49
ależ się prezentuje! mmmm.. sama słodycz:)
Podoba mi się ten pomysł z moczeniem rodzynek w pomarańczy-dooobre to musi być!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/14 13:26:12
Hmmm...bez mąki. Bardzo ciekawy przepis!Podoba mi się!
-
2013/09/14 18:44:08
Super ciasto,pozdrawiam.
-
2013/09/15 09:56:33
mmm wygląda przepięknie:) !wszystko co ma w sobie marchewkę jest moim faworytem:)
-
2013/09/15 18:46:49
Na pewno by mi smakowało :)
-
2013/09/15 21:30:21
Wszystko tutaj u Ciebie wygląda obłędnie:)
-
2013/09/20 23:16:40
Dzięki wszystkim! :)
-
Gość: revizje, *.trans.net.pl
2013/09/24 11:57:31
ja bym się naprawdę nie obraziła (i nie tylko ja) jakbyś kiedyś takie cudo przyniosła:D To musi być pyszne!
-
2013/09/25 00:25:50
Muszę koniecznie wypróbować bo uwielbiam ciasta marchewkowe! :)
-
Gość: Superbenek, *.dynamic.chello.pl
2014/05/03 13:52:36
Uciekłam wczoraj, świetny przepis, ciasto przepyszne! Spokojnie można podawać osobom przyzwyczajonym do standardowych wypiekow, na pewno będzie smakowało.
-
2014/05/05 09:25:34
Cieszę się bardzo :)
-
Gość: paulina, *.19-1.cable.virginm.net
2015/05/11 19:06:58
Ciasto rewelacyjne! Piekłam już kilka razy i muszę przyznać, że to nasze ulubione :) Ja nieco zmodyfikowałam przepis i dodaję 400gr mielonych migdałów oraz oprócz rodzynek moczę w rumie bądź soku pomarańczowym około 200gr fig suszonych, po czym blenduje je i dodaje do ciasta. Jest idealnie wilgotne, ziarenka fig super chrupią i ten korzenny aromat... W smaku bardzo podobne do jamajskiego fruit rum cake.
-
2015/05/14 21:52:31
Bardzo się cieszę, wersja z figami też na pewno pyszna :)
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2016/02/18 14:32:56
Czy zamiast cukru można dać miodu?
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów