...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalny jabłecznik pełnoziarnisty

jabłecznik

Jesienne jabłka są najsmaczniejsze. Jesień bez jabłecznika byłaby więc niepełna. Zauważyłam, że rzadko piekę coś z jabłkami- pora to zmienić :) Bazowałam na tym przepisie Drorotus76 na babeczki: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-korzenne-z-jablkami-i-orzechowa-posypka, ale sporo w nim zmieniłam, aby dopasować recepturę do mojego gustu smakowego i zdrowotnego ;) Mąkę zmieniłam na pełnoziarnistą, masło na niewielką ilość oleju, przyprawę piernikową zastąpiłam cynamonem, zmniejszyłam ilość proszku i sody, na wierzch wybrałam zmielone fistaszki, a jabłek nie obierałam ze skórki, by nie pozbawiać ich cennego błonnika. Ciasto pełne rustykalnego uroku, a do tego wspaniale pachnące. Luby włączył ten jabłecznik do pocztu swoich ulubionych ciast ;) Polecam!

Rustykalny jabłecznik pełnoziarnisty

Składniki (na formę 28x15 cm):
-2 duże jabłka, słodkie, o niezbyt twardej skórce
-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego demerara+ trochę do posypania ciasta
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 jajko
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki mleka
-3 łyżki oleju+ odrobina do formy
-2 łyżki zmielonych fistaszków

Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej, czyli wyciągamy z lodówki minimum dwie godziny przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, proszek, sodę i sól, mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, jogurt, olej i bardzo dokładnie mieszamy. Suchą mieszankę wsypujemy do mokrej, mieszamy bardzo krótko, niedokładnie. Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę- nie obieramy! Natychmiast wrzucamy jabłka do masy, mieszamy tylko kilkakrotnie machając łyżką i od razu wlewamy masę do cienko wysmarowanej olejem formy (staramy się, by jabłka nie zdążyły puścić soku i rozrzedzić ciasta), wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy równomiernie zmielonymi fistaszkami, a następnie odrobiną brązowego cukru. Pieczemy ok. 35 minut w 190*C (do suchego patyczka). Wyciągamy, studzimy, kroimy dopiero po ostygnięciu (inaczej kawałki mogą się mocno pokruszyć). Można dodatkowo posypać słodkim pudrem, ja podawałam  również z kleksem jogurtu nadbużańskiego- mniam! Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Jabłko z cynamonem"
Embed_qisyygcjluxwzxhaiif4iwczgvnwggzz

sobota, 05 października 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/05 11:00:35
Uwielbiam ciasta z jabłkami, a Twoje wygląda po prostu pysznie :)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/10/05 15:50:03
Jesień to sezon na jabłka. Pomimo chłodów- można się pocieszyć ciastem z darami jesieni-jabłkami. Mniam:)
-
2013/10/05 21:17:49
Jesienne smaki, czyli jabłka, no to i jabłecznik oczywiście musi być! ;)
-
2013/10/06 09:24:08
mniam! Rustykalny, a jednak pełnoziarnisty-dla mnie bomba!
-
Gość: Madzik A : , *.adsl.inetia.pl
2013/10/06 23:15:40
ale mi narobiłaś smaka! :D chyba będzie trzeba zabrać się za upieczenie tego cudeńka :)
-
2013/10/07 20:35:56
Ale apetyczny ten jabłecznik :)
-
2013/10/08 09:50:18
Takie ciasto to można jeść nawet 3x dziennie:)
-
2013/10/10 15:22:45
Fantastyczny przepis na jabłecznik :)
-
2013/10/10 23:09:40
dziękuję :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów