...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka kongijskie wg Pierre'a Hermé

ciastka kongijskie

Pierre Hermé to francuski cukiernik słynący z bajecznych makaroników i wielu mocno rozbudowanych, pracochłonnych przepisów. W jednej ze swoich książek zaprezentował jednak bardzo prostą recepturę na ciastka kongijskie. W smaku są bardzo podobne do naszych swojskich kokosanek. Skład jest jednak trochę inny, a przede wszystkim różni się przygotowanie. Nie są to ciastka "na szybko"- surowa masa powinna 24 godziny poleżakować w lodówce, pracę trzeba więc rozłożyć na 2 dni. Ale, jak dla mnie, smak i zapach kokosa rekompensują wszystko ;) Dodatkowym atutem ciastek jest to, że nie mają w sobie mąki, tłuszczu, glutenu ani proszku do pieczenia. Zajadajcie się ze mną! ;)

Ciastka kongijskie wg Pierre'a Hermé

Składniki (na ok. 20 ciastek):
-2/3 szklanki mleka
-200 g wiórków kokosowych
-2/3 szklanki słodzidła w pudrze (np. fruktozy)
-3 jajka

DZIEŃ 1. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Ściagamy rondelek z ognia, do ciepłego mleka dodajemy słodzidło i mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym mieszamy aż składniki ładnie się połączą. Gdy całosć przestygnie, wstawiamy masę do lodówki na 24 godziny (u mnie było 20 godzin i też było OK). DZIEŃ 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy (w oryginale do 250*C jednak mój piekarnik nie osiąga takich wyników, więc u mnie było do 200*C). Wyciągamy masę z lodówki, formujemy z niej ciastka o kształcie piramid (masa średnio współpracuje, więc u mnie były kopczyki ;P). Pieczemy w 200*C ok. 12 minut- aż ciastka się zarumienią. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Bezglutenowe święta" 
 Embed 2rg6b4qjptdnopcecsagky94acqcpgzz

wtorek, 03 grudnia 2013, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/03 05:50:09
Fajny przepis. Faktycznie przypominają kokosanki:)
-
2013/12/03 11:30:08
Bardzo ciekawe ciasteczka, podobne do naszych kokosanek :)
-
2013/12/03 18:09:30
uwielbiam tego gościa ;D Tworzy niesamowite rzeczy.. :)
Te ciasteczka również zachwycają, pełne aromatów, mmm ;)
-
Gość: madziol, *.trans.net.pl
2013/12/03 23:19:16
czy dobrze pamiętam, że kiedys razem piekłysmy u mnie kokosanki, zeby je potem wziac do szkoly nie wiem po co?:P jeśli tak to cieszę się, ze swoje pierwsze kokosowe kroki stawialas w mojej skromnej kuchni:D:) poza tym ciekawi mnie czy faktycznie w Kongo jedza takie ciastka
-
2013/12/04 10:16:01
Kokosanki - kocham :D
-
2013/12/04 21:39:51
Uwielbiam :)
-
Gość: Magdzia :D, *.adsl.inetia.pl
2013/12/05 00:29:03
hihih.... właśnie Madzik, ciekawe czy w Kongo znają te ciastka :) ale nie ważne, wyglądają super apetycznie i jakie łatwe w przygotowaniu :) ....tylko wytrzymać całą dobę z takimi aromatami w lodówce.. Anik nie kusiło Cię, żeby to wcześniej upiec? :P
-
2013/12/05 09:45:37
Hehe, dzięki! Masę robiłam wieczorem, rano leciałam do pracy i wróciłam późno, więc na szczęście zapachy mnie nie kusiły ;) ale pieczenie było pierwszą rzeczą, za jaką się zabrałam po powrocie :) Madzik, na pewno coś piekłyśmy u Ciebie, mogły być to kokosanki- skądś się bractwo kokosowe musiało przecież wziąć ;)
-
Gość: madziol, *.trans.net.pl
2013/12/05 21:17:40
otóż to :)
-
2013/12/08 20:22:53
Pychota! Dzięki za udział w akcji! :)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/12/11 21:11:01
I to jest coś do kawki i jeszcze francuskie! To już jest fantastyczny duet.:D
-
Gość: olalla, *.adsl.inetia.pl
2013/12/20 18:12:32
oj, był szał kokosowy, był :D
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów