...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe batoniki z masłem orzechowym

batoniki

Kiedyś, gdy byłam mniej świadoma tego, co zdrowe, a co niekoniecznie, uważałam kupne batoniki z płatkami za superrozwiązanie- coś słodkiego i z pewnością wartościowego. Teraz już wiem, że, niestety, często takie batony napakowane są chemią. Ostatnio spróbowałam zrobić batoniki w domu i jestem zachwycona! Smakowały absolutnie wszystkim. Nie są niestety zbyt niskokaloryczne (masło orzechowe robi swoje), ale naturalne, napakowane dobrymi dodatkami i naprawdę przepyszne. Przepis wzięłam od Dorotuś, stąd: klik , ale zmniejszyłam jego słodkość. Na całe szczęście! Batoniki i tak były słodkie, w pierwotnej wersji więc chyba nie dałabym rady ich zjeść ;) Gorąco polecam!

Domowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki (na 18 batoników- forma 24x24 cm):

-95 g masła orzechowego
-85 g miodu (w oryginale 90 g)
-50 g brązowego cukru demerara (w oryginale 80 g)
-2 łyżki marmolady (u mnie konfitura morelowa)
-60 g masła
-90 g płatków owsianych (dałam troszkę więcej)
-50 g ryżu preparowanego
-35 g wiórków kokosowych (dałam troszkę więcej)
-75 g bakalii (u mnie 60% suszona żurawina, 30% rodzynki, 10% siekane migdały)
-1/4 szklanki posiekanego kandyzowanego ananasa

W misce mieszamy ryż preparowany, płatki owsiane, wiórki kokosowe, miks bakalii i kandyzowany ananas. Mieszankę odstawiamy na bok. W garnuszku, na małym gazie, roztapiamy razem: masło orzechowe,miód, cukier, marmoladę i masło. Mieszamy, by połączyć wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, po czym natychmiast ściągamy z palnika. Masę przelewamy do suchej mieszanki, dokładnie mieszamy- tak, by masa dokładnie pokryła suche składniki. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki, wyrównujemy  dociskamy dłońmi do dna. Wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach kroimy nożem na batoniki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Love masło orzechowe, edycja III"
 Embed suwi8wi2re6j227mdr8imv4jihbinwzz

piątek, 07 lutego 2014, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/07 01:00:03
Świetne i do tego jest mój ukochany dmuchany ryż!
-
2014/02/07 05:57:34
Te kupne batoniki muesli są chyba jeszcze bardziej naładowane chemią, niż zwykłe batoniki czekoladowe.. Bardzo dobry pomysł, by przygotować je samemu w domu:)
-
2014/02/07 10:18:28
Pyszne, zdrowe batoniki :) Bardzo takie lubię zjeść, szczególnie po treningu :)
-
2014/02/07 21:06:04
Jak ja uwielbiam takie kombinacje, pycha! :)
-
2014/02/08 13:39:51
I ryż preparowany, smaki dzieciństwa się odrazu przypominają :D
-
Gość: revizje, *.trans.net.pl
2014/02/08 16:10:47
faktycznie sporo dodatków, a gdyby te wszystkie dosładzacze zastąpić miodem? ja kiedys zrobiłam taki "eksperyment" - wymieszalam platki owsiane z miodem (tylko te 2 skladniki) i wlozylam do piekarnika, a wyszly mega slodkie batoniki, a wlasciwie ciasteczka, bo nakladalam to na blachę w formie kulek, byly bardzo dobre i odpowiednio słodkie! a wyobrazam sobie, ze z tymi wszystkimi dodatkami muszą być baaardzo słodkie :)
-
2014/02/09 22:26:55
mmmm... domowe z masłem orzechowym... boskość!!
-
2014/02/11 10:27:18
Są świetne!
-
Gość: Magdzia :D, *.adsl.inetia.pl
2014/02/11 15:46:40
moje batoniki właśnie się chłodzą... :D ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie :)
-
2014/02/11 21:53:24
Bardzo apetyczne :)!
-
2014/02/13 20:32:35
Mmm pyszności ! Muszę coś takiego przygotować :)
-
2014/02/14 23:53:47
Dzięki wszystkim! :)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/02/15 21:46:29
Zdrowe i pyszne. W dodatku bez konserwantów. Super!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów