...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Eksperymentalne ciasto owsiane, bez cukru

owsiane

Do tej pory, jeśli chodziło o ciasta owsiane, korzystałam tylko ze sprawdzonych przepisów i dokładnie ich się trzymałam, z obawy, że ciasto nie wyrośnie lub będzie po prostu niezjadliwe :P jednak przeglądając bloga Searching for happiness, na którym autorka z lekkością piecze jeden owsiany wypiek za drugim, za każdym razem na luzie coś modyfikując, postanowiłam poekperymentować. Moje ciasto jest wypadkową wielu wpisów ze wspomnianego bloga, własnego pomysłu i zawartości mojej kuchennej szafki. Efektem jest pyszne ciasto o bardzo zdrowym składzie (bez cukru, z małą ilością tłuszczu pod postacią masła orzechowego), do tego sycące- kawałek może nam służyć za drugie śniadanie. Spróbujcie- warto! :)
 

 Eksperymentalne ciasto owsiane, bez cukru

 Składniki (na małą keksówkę):

-12 łyżek płatków owsianych
-4 łyżki mąki owsianej
-1 szklanka mleka 1,5 %
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 kopiasta łyżeczka cynamonu
-2 czubate łyżki masła orzechowego typu crunchy
-2 garści rodzynek
-2 jajka
-4 czubate łyżki ksylitolu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta soli

 Płatki owsiane zalałam mlekiem. Po dwóch godzinach dodałam wiórki i cynamon, zamieszałam. Po kolejnych czterech godzinach odlałam tę odrobinę mleka, która nie wsiąknęła w płatki i przystąpiłam  do dalszej pracy, która przedstawia się następująco ;) Masę płatkową przekładamy do większej miski. Dodajemy mąkę owsianą, masło orzechowe, ksylitol, proszek, sodę, miewszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do naszej masy, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy pianę po łyżce do naszej masy, po każdym dodaniu delikatnie mieszamy. Dodajemy rodzynki, znowu mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto przelewamy do silikonowej keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180*C- aż wetknięty w wypiek patyczek będzie się tylko lekko oblepiał okruchami ciasta. Wyciągamy, studzimy w formie- dopiero po ostudzeniu obracamy formę i wyciągamy ciacho niczym babkę z piasku ;) Jeśli chcecie, możecie opruszyć stevią/pudrem z ksylitolu. Smacznego!

 

Przepis zgłaszam do akcji "Szkolne śniadania"
Embed 1dvgxgbowfkvaqksgzojqhiyypsrcazz 

sobota, 20 września 2014, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/20 06:53:45
jest bardzo miło, że mogłam zainspirować! uwielbiam owsiane wypieki :) jak widać eksperyment wyszedł znakomicie, ciacho musi smakować świetnie!
-
2014/09/20 08:16:49
Ja też uwielbia ciasta owsiane. To prezentuje się znakomicie. Przepis zapisuję i będę tworzyć na dzisiejszy podwieczorek jako zdrową alternatywę dla karpatki, która wymusił mąż :)
-
2014/09/20 17:21:52
uwielbiam owsiane ciasta! są tak delikatne, a jednocześnie sycące ;) Twoje wyszło Ci super! :)
-
2014/09/20 19:37:44
Eksperymentalen ale fajnie wyrosło i pysznie wygląda
-
2014/09/22 11:55:48
Chętnie spróbowałabym kawałek tego ciasta, brzmi i wygląda kusząco :)
-
2014/09/23 14:24:53
Udane eksperymenty dają dużo satysfakcji, ja strasznie lubie "kombinować" w kuchni :)
-
2014/09/24 09:27:37
wygląda wspaniale! lubię takie eksperymenty!
-
2014/09/25 11:11:44
Wygląda super i pięknie wyrosło! Ciekawa jestem jak wygląda w środku :-)
-
2014/09/25 16:05:05
też uwielbiam jej bloga :D
A ciasto wyszło ci genialne! Nie opadło, ma w sobie maso orzechowe, płatki.. mmm :)
-
2014/09/26 23:52:33
Dziękuję za tak miłe komentarze! :)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/29 23:27:35
Osobiście lubię owsianki to i pewnie to ciasto polubiłabym:)))
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/04/26 15:48:32
Moje dzieci są uczulone na orzechy wiec dodałam ok 30 ml oleju zamiast masła orzechowego i dodałam jeszcze ok 2 łyżki Karobu. Dziewczynki się zajadają, a i mąż chętnie sięga ;-). Pycha
-
2015/04/30 23:26:52
Cieszę się! :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów