...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto owsiane- dla dzieci

owsiane
Wiem, zabrzmi to nieskromnie, ale napiszę to- jestem dumna z tego ciasta. Znowu eksperymentowałam. Chciałam, by ciasto było zdrowe, możliwie lekkie, ale przy by przy tym nie brakowało mu cech "normalnego" ciasta. I udało się! Mój siostrzeniec, który stroni od zdrowej kuchni, był tym ciastem zachwycony! Nie wiem, czy w innej formie zjadłby choć trochę owsianki ;) Myślę, że  to dobre ciacho dla dzieci- nawet tych rozmiłowanych w niezdrowych słodkościach. Jest superczekoladowe, pożywne, idealnie słodkie i wilgotne. Dorośli też się zajadali- dla mnie to najlepsze jak dotąd ciasto owsiane. Aż ciężko uwierzyć, że ma tak dobry skład :) Gorąco polecam!

Czekoladowe ciasto owsiane

Składniki (na niewielką keksówkę):
-12 łyżek płatków owsianych
-1 szklanka mleka owsianego
-4 łyżki kakao (osobno 2+2)
-2 rządki dobrej czekolady gorzkiej/deserowej z dużą zawartością kakao (u mnie 70% kakao, z suszonymi malinami)
-2 łyżki wiórków kokosowych
-4 łyżki mąki owsianej
-2 jajka
-1 czubata łyżka masła migdałowego
-1 czubata łyżka masła orzechowego
-5 łyżek (z górką) ksylitolu
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szczypty soli

2 łyżki kakao rozpuszczamy w mleku owsianym, zalewamy nim płatki owsiane. Jeden rządek czekolady kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do owsianki. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy na kilka godzin (u mnie sześć).  Do naszej owsianki dodajemy mąkę owsianą, masło migdałowe i orzechowe, szczyptę soli, ksylitol, proszek, sodę i pozostałe kakao. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, po łyżce, dodajemy pianę do masy, po każdej porcji spokojnie mieszamy. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki, dosypujemy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do silikonowej keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180*C- aż wetknięty w nie patyczek będzie tylko lekko oblepiony okruchami ciasta. Przestudzamy w formie, następnie obracamy ją i delikatnie wyciągamy z niej ciasto. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Moje wypieki i desery na każdą okazję" 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moje-wypieki-i-desery-na-kazda-okazje

 75embed jpnrep9gh2rvf3ivziyvxqzhnmdraazz
 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 



sobota, 08 listopada 2014, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/08 08:34:36
u Ciebie jak zwykle pyszne, a przy tym zdrowe ciacho! :)
-
2014/11/12 21:49:57
e tam, dla dzieci!
Sama bym też go zjadła z wieeeelką chęcią <3
-
2014/11/14 18:10:46
Mmm, dzieckiem już nie jestem, ale zajadałabym się tym ciastem z największą przyjemnością ;)
-
2014/11/16 11:27:45
Wygląda smakowicie! :-)
-
Gość: M., *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/18 21:30:33
Lubie takie pychotki :)))
-
2014/11/21 23:44:57
Dzięki! :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów