...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Kukurydziane ciasto z borówkami, bez cukru

borówkowe


Jako, że ostatnio temperatury dość znacznie spadły, postanowiłam pogodzić się z moim piekarnikiem ;) Miałam sporo mąki kukurydzianej, więc wybrałam ten przepis. Zamiast cukru użyłam erytrolu- pamiętajcie przy dawkowaniu, że to daje nam mniej słodki wypiek. Ten jest mało słodki, ale dla mnie w sam raz ;) Zrezygnowałam z dodawania aromatu. Użyłam moich ukochanych owoców- borówek. nie pomijajcie owoców, ciasta kukurydziane są bowiem dość suche. Nie jest to jakieś "ciasto życia" ;) ale przyjemnie jest zjeść kawałek do kawy.  Spróbujcie!

Kukurydziane ciasto z borówkami, bez cukru

Składniki (na tortownicę 23 cm):

-4 jajka
-1 szklanka erytrolu
-1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki wody
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 szklanka borówek

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Miksujemy jajka z erytrolem do uzyskania jasnej, aksamitnej masy. Po chwili dodajemy mokre składniki: oliwę, wodę i ocet jabłkowy, wszystko razem miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, znowu miksujemy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy. Na wierzchu układamy umyte i osuszone borówki, lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w 190*C, do suchego patyczka. Wyciągamy, przestudzamy trochę w formie, wykładamy na talerz, po ostudzeniu kroimy i jemy :) Smacznego!

sobota, 03 października 2015, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/03 07:48:18
ulala.. odsłodzony wypiek- fajna alternatywa dla diety bez cukru :)
No i borówki... <3
-
2015/10/03 10:06:45
to ciacho zdecydowanie skradłoby moje podniebienie!
-
2015/10/04 13:55:24
ciasto wygląda przepysznie : )
-
Gość: M., *.dynamic.chello.pl
2015/10/06 22:49:30
Zajadając takie ciasto można się usprawiedliwiać-że to łakomstwo tylko dlatego, że borówki są dobre na oczy!
-
2015/10/07 08:44:53
ale pysznie wygląda
-
2015/10/08 23:23:55
Pysznie musi smakować :)
-
2015/10/11 19:58:54
Jak dla mnie świetny pomysł i podoba mi się, że bez cukru. Jest bardzo ciekawa jak smakuje to "nie - życiowe" ciasto :)
-
2015/10/17 22:13:38
Pyszne ciacho!
-
2015/10/17 23:02:19
Dziękuję wszystkim bardzo :)
-
Gość: Edyta, 217.114.169.*
2016/08/26 15:15:56
Ciasto wyszło dosyć suche. Podałabym z bitą śmietaną. Użyłam ksylitolu jako slodzidlo i konsystencja była dość rzadka. Wszystkie jagody poszły mi na dno i nie wygląda to zbyt fajnie
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów