...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
Blog > Komentarze do wpisu

Fantastyczne babeczki dyniowe

babeczki

Do tej pory w kuchni korzystałam z dyni hokkaido, a to z tej prostej przyczyny, że to (ponoć) jedyna dynia, którą można jeść ze skórą, a przed dodaniem jej do wypieków nie potrzeba jej poddawać żadnym skomplikowanym zabiegom- po prostu ścieramy na tarce i działamy ;) Wizja obierania, pieczenia dyni, blendowania puree, a później przechowywania go i zużycia w odpowiednim czasie skutecznie zrażała mnie do eksperymentów. Kiedy więc kumpel Lubego przywiózł dla mnie z UK dwie puszki puree z dyni, od razu zaczęłam buszować w Internecie w poszukiwaniu omijanych do tej pory przepisów. Padło na ten przepis z nieocenionych Moich Wypieków. Mąkę zmieniłam na pełnoziarnistą, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, zupełnie zrezygnowałam z sody. Babeczki wyszły rewelacyjne! A z tego, co zostało w puszce zrobiłam sobie pyszny koktajl :) Nie rezygnujcie z posypki cukrowej- pasuje idealnie, a ciasto nie jest zbyt słodkie. Gorąco polecam! :)

Pełnoziarniste babeczki dyniowe

Składniki (na 12 sztuk):
-140 g masła
-2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół łyżeczki soli
-łyżeczka przypraw: cynamon, kardamon
-1
/3 szklanki kefiru lub maślanki
-1
 i 1/4 szklanki puree z dyni
-
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
-
2 duże jajka
+ 4 łyżki brązowego cukru i łyżeczka cynamonu na posypkę
 
Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mąkę, proszek, sól i przyprawy przesiewamy i mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy puree z dyni z kefirem. W trzecim naczyniu ucieramy masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodajemy jajka, po każdym z osobna miksujemy masę. W trzech turach, na przemian, dodajemy puree i mieszankę mączną, mieszamy łyżką po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masę równo rozłożyć pomiędzy 12 gniazd formy na muffinki wyłożonych papilotkami. Mieszamy cukier i cynamon przeznaczone na posypkę, posypujemy tą mieszanką wszystkie babeczki po równo. Pieczemy w 180*C przez ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! :)

niedziela, 31 stycznia 2016, aneczka11

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/08 00:37:28
Piękny mają kolor :)) a posypka tylko nadaje im jeszcze lepszego smaku
-
2016/02/08 14:24:33
rzeczywiscie zdrowsze i na pewno smaczne!
-
Gość: M., *.dynamic.chello.pl
2016/02/11 10:35:04
Pyszne smakołyki i jakie zdrowe! :)))
-
2016/02/13 14:44:53
jaaj.. uwielbiam dyniowe w wypiekach, zarówno w sernikach, jak właśnie też w babeczkach :)
Wyglądają kusząco :)
-
2016/02/13 16:22:03
Uwielbiam dyniowe wypieki! :)
-
2016/02/19 12:49:23
uwielbiam dynię więc myślę że takie babeczki zjadłabym bardzo szybko : )
-
2016/02/23 23:29:31
Wyglądają nieziemsko!
-
2016/02/25 11:39:33
Wyglądają zachęcająco i przesmacznie :)
-
2016/02/26 23:39:36
Bardzo dziękuję! :)
-
Gość: Madziol, *.trans.net.pl
2016/03/06 12:10:21
Chciałabym kiedyś spróbować, ale raczej specjalnie dyni nie będę sprowadzać więc może kiedyś natrafię na takie u Ciebie, w Tobie ostatnia nadzieja ;( :P
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów