...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 26 stycznia 2013

kukurydziane jogurtowe

Doskonały przepis (znaleziony tu: http://ostranaslodko.blogspot.com/2012/11/jogurtowe-kukurydziane.html), jeśli nagle najdzie Was niewysłowiona chęć na kawałek ciasta, które równocześnie nie zrujnuje noworocznych postanowień o lekkim odżywianu się ;) Poza tym ciasta wychodzi malutko- 5, maksymalnie 6 niewielkich kawałków, więc z pomocą domowników szybko zniknie i nie będzie kusić ;) Ciacho jest leciutkie, bardzo proste, pyszne, całkowicie pozbawione tłuszczu, a do tego bezglutenowe (alergicy muszą pilnować, aby proszek do pieczenia i jogurt też były "gluten-free"). Cukier zwykły zamieniłam na brązowy i zmniejszyłam trochę jego ilość (po fakcie stwierdzam, że można dać nawet jeszcze troszkę mniej). Żeby odchudzić ciasto, zrezygnowałam zupełnie z polewy czekoladowej- i bardzo dobrze, wtedy z pewnością byłoby dla mnie za słodkie. Luby stwierdził, że to teraz jego ulubione ciasto :) Gorąco polecam!

Dietetyczne kukurydziane ciasto jogurtowe

Składniki (na małą keksówkę):
-4 łyżki mąki kukurydzianej (moje były z małą górką)
-mały kubek jogurtu naturalnego (180 g)
-3 jajka
-2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego (demerara)- myślę, że 1/2 szklanki by wystarczyło
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-wanilia (w formie i ilości wg uznania)

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Wszystkie składniki razem miksujemy, aż masa będzie pełna bąbelków powietrza. Przelewamy masę do silikonowej (nie potrzebujemy wtedy tłuszczu ani papieru do pieczenia), małej keksówki. Pieczemy ok. 40 minut- do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i zajadamy:) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Szybkie ciasta- edycja karnawałowa"

Embed_fa6zmci6o7xdjgs0mjzxvgjygpvzcwzz

niedziela, 20 stycznia 2013

Torcik

Już dawno temu kupiłam sobie kaszkę kukurydzianą, ale jakoś nie potrafiłam znaleźć ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Później w kuchni pojawiła się dynia Hokkaido i znowu brak pomysłu. Szczęśliwie znalazłam przepis, który pozwolił mi wykorzystać obydwa te składniki: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/205463/torcik-allegro.html Kto by przypuszczał, że portal aukcyjny doczeka się ciasta- imiennika ;) Przepis nie zawierał wielkości użytej tortownicy- ja piekłam w 23 cm, ale ciasto było wtedy dość płaskie i ciężko przekrawało się je na blaty. Wybierzcie mniejszą, by łatwo podzielić je na dwa lub 3 blaty- będzie wyglądać wtedy bardziej "tortowo" ;) Torcik ma piękny kolor, fajny smak i dobry skład (uzdrowiłam go jeszcze zastępując krupczatkę mąką pełnoziarnistą). Polecam!

Torcik Allegro

Składniki (na tortownicę ok. 20 cm):
Na ciasto:
-1 szklanka kefiru (lub maślanki)
-1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 szklanka kaszy kukurydzianej
-1 szklanka dyni Hokkaido (tylko ta się nadaje!) startej na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką 
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego (demerara)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-trochę wanilii w dowolnej formie
-1/3 szklanki oleju+ odrobina do formy

Do przełożenia:
-słoik konfitur w pomarańczowym kolorze (w oryginale dyniowo- pomarańczowe, ja użyłam brzoskwiniowych)
-2 łyżeczki żelatyny
-3 łyżki wody

Piekarnik nagrzewamy do 170C. Wszystkie składniki mieszamy i powstałą formę przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną oleju. Pieczemy ok. 30 minut w 170C. Upieczone ciasto wyciągamy, studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę do przekładania: w gorącej wodzie rozpuszczamy dokładnie żelatynę, po czym dodajemy ją do konfitur, mieszamy. Ciasto przekrawamy na dwa lub trzy blaty, przekładamy naszą masą. Jeśli nam zostanie- smarujemy masą wierzch (mnie wystarczyło- dzieliłam tylko na dwa blaty). Smacznego!

 Przepis zgłaszam do akcji "Szybkie ciasta- edycja karnawałowa"

Embed_fa6zmci6o7xdjgs0mjzxvgjygpvzcwzz

sobota, 12 stycznia 2013

babeczki

Po tym przepisie nie spodziewałam się niczego nadzwyczajnego. Tzn. wiedziałam, że muffinki będą dobre- w końcu podpatrzyłam je u dorotus76, tu: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-owsiane-z-miodem Do głowy by mi nie przyszło, że z tak prostych i zawsze obecnych w mojej kuchni składników może wyjść coś tak smacznego! A że dorobiłam się nowej silikonowej formy do babeczek (polecam!), efekt wizualny również mnie zadowolił :) Mają w sobie mało cukru (oczywiście brązowego), a żeby było zdrowiej- zwykłą mąkę zastąpiłam, rzecz jasna, pełnoziarnistą. Zaleca się je jeść "z czymś" np. miodem, twarożkiem- ja jadłam bez dodatków i były świetne, Luby spróbował wersji z kwaskowym dżemem z owoców leśnych i bardzo sobie chwalił :) Aktualnie są to dla mnie muffinki nr 1. Gorąco polecam!

Pełnoziarniste muffinki owsiane z miodem i rodzynkami

Skladniki (na 12 muffinek):
-250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-85 g płatków owsianych
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-85 g rodzynków
-2 jajka
-200 ml mleka
-75 ml oleju
-3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (demerara)
-5 łyżek miodu (płynnego)

Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy do nich resztę mokrych składnikow (mleko, olej, miód). W drugiej misce mieszamy suche skladniki: mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek, sól, cynamon i rodzynki. Składniki suche przesypujemy do mokrych, krótko mieszamy. Masę przelewamy do formy na muffinki: silikonowej (ja tak zrobiłam) lub tradycyjnej wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 200C ok. 20- 25 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy są już suche). Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Studenckie gotowanie" i "Karnawałowe przekąski"
Embed_1cpkk2whxkzznpkcyyv6rrglmev9cqzz Embed_fgdhewdwwxkfykk9zzgiq9ygjkcfyazz

piątek, 04 stycznia 2013

apple crumble fit

Jakim deserem uraczyć niespodziewanych gości? Dobrze by było, żeby był szybki w wykonaniu i nie szedł nam w boczki ;) chciałam spróbować crumble najbardziej klasycznego, jabłkowego. Z drugiej strony- chciałam maksymalnie podbić jego zdrowotność, a zmniejszyć kaloryczność. Na oficjalnej stronie produktów Sante- Sante.pl- znalazłam przepis na crumble bez mąki. Zmniejszyłam w nim ilość tłuszczu i było to wg mnie bardzo dobre posunięcie- kruszonka i tak jest apetyczna. Crumble podaje się często z lodami- ja, by było light, podałam je z potężnym kleksem mojego nowego odkrycia: jogurtu nadburzańskiego- jest gęstszy i jak dla mnie dużo smaczniejszy od zwykłego jogurtu naturalnego. I choć nie przepadam za otrębami, które są tu głównym składnikiem, deser baaardzo mi smakował. Gorąco polecam :)

Apple crumble FIT, bez mąki

Składniki (4 niewielkie porcje):
-4 spore jabłka
-150 g otrębów (sypałam "na oko", wyszło mi z pewnością więcej)
-120 g cukru brązowego trzcinowego (demerara)
-ok. 70 g zimnego masła (w oryginale 100 g)
-100 g płatków owsianych (dałam odrobinę więcej)
-szczypta soli
-cynamon (u mnie kopiasta łyżeczka)
-jogurt nadbużański/grecki/zwykły naturalny do podania

Formę żaroodporną (lub 4 kokilki) smarujemy odrobiną masła. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, gniazda nasienne usuwamy. Pokrojone jabłka układamy na dnie formy. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Mieszamy otręby, płatki owsiane, cukier, sól i cynamon. Dodajemy do nich pozostałe masło pokrojone na kawałki. Wyrabiamy kruszonkę palcami. Na chwilę wsadzamy do lodówki (ale bez tego też wyjdzie ;>). Schłodzoną kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Pieczemy w 200C ok. 30 minut, ale sprawdźcie wcześniej, bo otręby lubią się przypalać! Podajemy ciepłe z dużym kleksem jogurtu nadbużańskiego. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Sylwestrowo- imprezowo" i "Studenckie gotowanie"

Embed_fdpf3bzl1h5hi0wiyrozqm0ppiainwzz Embed_1cpkk2whxkzznpkcyyv6rrglmev9cqzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów