...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 17 stycznia 2015

babeczki z polenty

Drobne kaszki są naprawdę uniwersalne! Można z nich stworzyć desery nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne. Ten przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, foodmania, tu. Z braku stevii zastąpiłam ją ksylitolem. Babeczki te nie mają w sobie grama mąki, cukru ani tłuszczu, a mimo to są dobre :P Zadowolony Luby stwierdził, że wcale nie smakują jak zdrowe :D Polecam!

Dietetyczne babeczki z polenty

Składniki (na 12 dużych babeczek):
-1 szklanka kaszy kukurydzianej
-2/3 szklanki mleka
-2 białka
-1 duży banan
-2 czubate łyżki suszonej żurawiny
-2/3 szklanki ksylitolu
-szczypta soli

Banana myjemy, obieramy, odcinamy końcówkę. Owoc blendujemy z mlekiem i ksylitolem. Dokładamy kaszę i żurawinę, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy białka z masą kaszkową. Przelewamy ciasto do silikonowych foremek, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180*C. Wyciągamy babeczki, studzimy je w foremkach, a potem delikatnie odwracamy foremki i wysuwamy z nich babeczki. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Niskokaloryczny styczeń" i "Walentynkowe menu"
15embed y2htzyhiddvjfdbkp4awgvtnmhtg5azz 18embed p9i8iewmhwzuxxblmtwqur8np3lblazz

środa, 07 stycznia 2015

grzaniec

Alkohol piję rzadko, pod tym względem jestem zdecydowanie poniżej średniej krajowej ;) Jednakże w sezonie zimowym lubię grzańce, szczególnie grzane wino. Niedawno mój Luby zaczął przygotowywać grzańca z piwa, ale w całkiem inny sposób, niż robią to w knajpkach. Jego grzaniec jest kremowy, smakuje właściwie jak deser. Przepyszny! A przepis na niego znalazł z tyłu opakowania przyprawy do grzańca z Kamisa. Odrobinę podkręcił go goździkami i uzyskał bardzo smakowity efekt. Podaję dwa warianty- mniej i bardziej kaloryczny. Według mnie ten "chudszy" smakuje lepiej :) Polecam!

Grzaniec szlachecki

Składniki:
-1/2 litra jasnego piwa
-2 żółtka
-opakowanie przyprawy do grzańca (można też samemu pokombinować z cukrem, cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem- tak, by uzyskać mieszankę o wadze 40 g)
-goździki do smaku
-w wersji "wypasionej": 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

Do kubka wlewamy żółtka i wsypujemy przyprawę, razem ucieramy. Piwo wlewamy do rondla, podgrzewamy, stopniowo dolewamy do żółtek, ciągle przy tym mieszając. Dodajemy goździki, ponownie podgrzewamy, ale uważamy, by nasza mikstura sie nie zagotowała. W wersji wypasionej dodajemy teraz 3- 4 łyżki słodkiej śmietanki, znowu podgrzewamy bez zagotowania. Przelewamy grzańca do wysokiego kufla, podajemy natychmiast. Smacznego!
 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów