...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
niedziela, 31 stycznia 2016

babeczki

Do tej pory w kuchni korzystałam z dyni hokkaido, a to z tej prostej przyczyny, że to (ponoć) jedyna dynia, którą można jeść ze skórą, a przed dodaniem jej do wypieków nie potrzeba jej poddawać żadnym skomplikowanym zabiegom- po prostu ścieramy na tarce i działamy ;) Wizja obierania, pieczenia dyni, blendowania puree, a później przechowywania go i zużycia w odpowiednim czasie skutecznie zrażała mnie do eksperymentów. Kiedy więc kumpel Lubego przywiózł dla mnie z UK dwie puszki puree z dyni, od razu zaczęłam buszować w Internecie w poszukiwaniu omijanych do tej pory przepisów. Padło na ten przepis z nieocenionych Moich Wypieków. Mąkę zmieniłam na pełnoziarnistą, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, zupełnie zrezygnowałam z sody. Babeczki wyszły rewelacyjne! A z tego, co zostało w puszce zrobiłam sobie pyszny koktajl :) Nie rezygnujcie z posypki cukrowej- pasuje idealnie, a ciasto nie jest zbyt słodkie. Gorąco polecam! :)

Pełnoziarniste babeczki dyniowe

Składniki (na 12 sztuk):
-140 g masła
-2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół łyżeczki soli
-łyżeczka przypraw: cynamon, kardamon
-1
/3 szklanki kefiru lub maślanki
-1
 i 1/4 szklanki puree z dyni
-
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
-
2 duże jajka
+ 4 łyżki brązowego cukru i łyżeczka cynamonu na posypkę
 
Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mąkę, proszek, sól i przyprawy przesiewamy i mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy puree z dyni z kefirem. W trzecim naczyniu ucieramy masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodajemy jajka, po każdym z osobna miksujemy masę. W trzech turach, na przemian, dodajemy puree i mieszankę mączną, mieszamy łyżką po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masę równo rozłożyć pomiędzy 12 gniazd formy na muffinki wyłożonych papilotkami. Mieszamy cukier i cynamon przeznaczone na posypkę, posypujemy tą mieszanką wszystkie babeczki po równo. Pieczemy w 180*C przez ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! :)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów