...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 22 lutego 2014

kokosowe

Po eksperymentach z mielonymi migdałami, orzechami, mąką owsianą i cieciorkową, zatęskniłam za smakiem "normalnego" ciasta. "Normalnego" w moim znaczeniu- bo, choć bazowałam na przepisie stąd: klik, to mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą, cukier na ksylitol, masło na niewielką ilość oleju, a zwykłe mleko skondensowane- na odtłuszczone. Ciasto jest świetne- puszyste, niezbyt słodkie, idealne do popołudniowej kawy. Gorąco polecam!
PS. Zauważyłam właśnie, że to już mój 101 wpis, wow! :D

Odchudzone ciasto kokosowe z czekoladą

Składniki (na tortownicę 23 cm):
-100 g wiórków kokosowych+ 3 łyżki do posypania
-150 g mąki pełnoziarnistej
-100 g ksylitolu
-40 g gorzkiej czekolady 70% kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-120 ml odtłuszczonego niesłodzonego mleka skondensowanego
-2 jajka
-80 ml oleju
-sok wyciśnięty z 1 cytryny
-ewentualnie wanilia

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka rozbełtujemy widelcem, dodajemy do nich mleko skondensowane, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, 100 g kokosu, ksylitol, sodę i proszek (i ewentualnie wanilię, jeśli jest w "suchej" formie). Czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki. Dodajemy do suchych składników, mieszamy. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy. Posypujemy ciasto z wierzchu pozostawionymi 3 łyżkami wiórków kokosowych. Pieczemy w 180*C ok. 40 minut- aż kokos się zrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Wyciągamy, studzimy, 
kroimy, zjadamy. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Kokosowo"
Embed xcww0zzyz3llzhyty3bmpscvu0g3qwzz 

sobota, 15 lutego 2014

walentynkowe

Dziś propozycja dla wszystkich tak zabieganych, że obchodzenie Walentynek przesunęli na sobotę, a i tak nie wiedzą, co by mogli fajnego przygotować ;) Ja co prawda wyrobiłam się przed właściwym terminem, ale nie zmienia to faktu, że warto mieć w zapasie pomysł błyskawiczny w wykonaniu. Do tego smaczny i nieprzesłodzony (zarówno w wyglądzie, jak i smaku), w przeciwieństwie do większości kupnych walentynkowych słodkości. No i serduszka zawsze robią miłe wrażenie :) Nie użyłam w ogóle cukru ani zamiennika- jeśli jesteście bardzo słodkolubni, to możecie trochę dodać, ale wg mnie nie ma naprawdę najmniejszej potrzeby- kwaskowatość powideł sprawdza się tu bardzo dobrze. Użyjcie domowych lub szukajcie takich niezbyt słodkich, za to mocno owocowych. Do dzieła! ;)

Walentynkowe ciastka last minute

Składniki (na 2 blaszki ciastek):
-opakowanie ciasta francuskiego light
-powidła śliwkowe (kwaskowe, najlepiej domowe, z kupnych polecam Łowicz)
-wiórki kokosowe

Ciasto francuskie doprowadzamy do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 200*C. Z Ciasta francuskiego wykrawamy foremką serduszka. Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy układać je ciasno- ładnie trzymają kształt, rosną tylko do góry, a nie na boki. Na każde serduszko wykładamy kleks śliwkowych powideł, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 25 minut w 200*C. Wyciągamy, studzimy, zajadamy. Smacznego! :)


Przepis zgłaszam do akcji "Słodkie Walentynki 2014"
Embed 972bz8ficqyctz6txrsotojykqxclqzz 

piątek, 07 lutego 2014

batoniki

Kiedyś, gdy byłam mniej świadoma tego, co zdrowe, a co niekoniecznie, uważałam kupne batoniki z płatkami za superrozwiązanie- coś słodkiego i z pewnością wartościowego. Teraz już wiem, że, niestety, często takie batony napakowane są chemią. Ostatnio spróbowałam zrobić batoniki w domu i jestem zachwycona! Smakowały absolutnie wszystkim. Nie są niestety zbyt niskokaloryczne (masło orzechowe robi swoje), ale naturalne, napakowane dobrymi dodatkami i naprawdę przepyszne. Przepis wzięłam od Dorotuś, stąd: klik , ale zmniejszyłam jego słodkość. Na całe szczęście! Batoniki i tak były słodkie, w pierwotnej wersji więc chyba nie dałabym rady ich zjeść ;) Gorąco polecam!

Domowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki (na 18 batoników- forma 24x24 cm):

-95 g masła orzechowego
-85 g miodu (w oryginale 90 g)
-50 g brązowego cukru demerara (w oryginale 80 g)
-2 łyżki marmolady (u mnie konfitura morelowa)
-60 g masła
-90 g płatków owsianych (dałam troszkę więcej)
-50 g ryżu preparowanego
-35 g wiórków kokosowych (dałam troszkę więcej)
-75 g bakalii (u mnie 60% suszona żurawina, 30% rodzynki, 10% siekane migdały)
-1/4 szklanki posiekanego kandyzowanego ananasa

W misce mieszamy ryż preparowany, płatki owsiane, wiórki kokosowe, miks bakalii i kandyzowany ananas. Mieszankę odstawiamy na bok. W garnuszku, na małym gazie, roztapiamy razem: masło orzechowe,miód, cukier, marmoladę i masło. Mieszamy, by połączyć wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, po czym natychmiast ściągamy z palnika. Masę przelewamy do suchej mieszanki, dokładnie mieszamy- tak, by masa dokładnie pokryła suche składniki. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki, wyrównujemy  dociskamy dłońmi do dna. Wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach kroimy nożem na batoniki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Love masło orzechowe, edycja III"
 Embed suwi8wi2re6j227mdr8imv4jihbinwzz

niedziela, 02 lutego 2014

cieciorkowe

Ciasto z gatunku naprawdę zdrowych. Bez tłuszczu, z ksylitolem zamiast cukru, z bardzo zdrowej, bezglutenowej mąki z cieciorki vel ciecierzycy, bardzo sycące. Przepis zaczerpnęłam stąd: klik jednak tak dużo przy nim pokombinowałam, że mój wypiek mało przypomina oryginał. Ciasto postanowiłam podkręcić jakąś smaczną, ale zdrową masą. Zblendowałam więc banana z posłodzonym kakao i... voila! Nic więcej nie było potrzeba:) Zachęcam do wypróbowania!

Dietetyczne ciasto cieciorkowe

Składniki (na małą keksówkę):
-100 g mąki z cieciorki
-1 duży banan
-2 jajka
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
-1/3 szklanki ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na masę:
-1 banan
-1 łyżka kakao
-ulubione słodzidło

Piekarnik nastawiamy na 175*C. Banana myjemy, obieramy, odcinamy końcówkę, kroimy go na kawałki. Blendujemy go dokładnie z jogurtem i jajkami. W osobnym naczyniu mieszamy łyżką mąkę cieciorkową, kakao, ksylitol i sodę. Suchą mieszankę przesypujemy do bananowej i mieszamy krótko łyżką. Masę przelewamy do silikonowej keksówki. Pieczemy ok. 45 minut w 170*C- do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy z formy na talerz, studzimy. Przygotowujemy masę: banana blendujemy z kakao i słodzidłem wg upodobań. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ściągamy wierzchni blat, smarujemy dolny masą i przykrywamy górnym, lekko dociskając. Resztą masy smarujemy wierzch i boki ciasta. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Ciecierzyca w roli głównej- edycja zimowa"
Embed 4tixzg1eafx201e4ag6ehmwymlo7kwzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów