...czyli wypieki, które mniej gryz± w sumienie
niedziela, 01 lutego 2015

kiwi kisiel
Kiwi jest specyficznym owocem. Jak pewnie wiecie, przeszkadza galaretce w stężeniu. Jak się okazało- jeżeli chcemy uzyskać kisiel z kiwi, musimy go przygotowywać w innej kolejno¶ci, niż zazwyczaj. Konsystencja jest nieco rzadsza- w stylu "kisieli w minutę", ale i tak jest bardzo smaczny. Jest to zdecydowania lepsza opcja niż pełen chemii kisiel w proszku. Przepis wzięłam st±d. Polecam! 

Domowy kisiel z kiwi

Składniki (na 4 porcje):

-3 szklanki wody (radzę dać mniej, by kisiel nie był zbyt wodnisty)
-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 
-czubata łyżka m±ki ziemniaczanej
-4 dojrzałe owoce kiwi+ 2 do dekoracji

Owoce myjemy, obieramy, cztery z nich miksujemy na papkę. Odlewamy pół szklanki zimnej wody, resztę zagotowujemy z cukrem. W pół szklanki wody dokładnie rozpuszczamy m±kę ziemniaczan±, intensywnie mieszamy. Do gotuj±cej się wody dodajemy mieszankę m±czn±. zagotowujemy i wył±czamy palnik.  Do naszego "krochmalu" dodajemy pulpę z kiwi i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pucharków, ozdabiamy plasterkami kiwi, podajemy od razu. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Walentynkowe menu" 
 18embed p9i8iewmhwzuxxblmtwqur8np3lblazz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów