...czyli wypieki, które mniej gryz± w sumienie
sobota, 27 lutego 2016

placki

M±ka jaglana nadal utrzymuje się u mnie na pierwszym miejscu listy "m±ki alternatywne" ;) Z tego przepisu powstały pyszne placki- jedyne, które mogłabym je¶ć nawet bez dodatków, takie s± dobre! No, ale z dodatkami jeszcze lepsze :D Gor±co polecam!

Jaglane placki bananowe

Składniki (na talerz placuszków):
-200 g (ok. 1 szklanka) m±ki jaglanej
-3 dojrzałe banany
-150 ml mleka
-1 jajko
-2 łyżeczki cukru kokosowego
-masło klarowane do smażenia

M±kę, mleko, jajko i cukier miksujemy.  Dodajemy banany- umyte, pobrane, pozbawione końcówek i podzielone na kawałki. Cało¶ć blendujemy. Masa powinna być trochę gęstsza od nale¶nikowej. Odstawiamy j± na 10 minut. Na rozgrzanej patelni topimy masło klarowane, nakładamy łyżk± masę i smażymy niewielkie placuszki- każd± stronę ok. 2 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów