...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
wtorek, 26 listopada 2013

fistaszkowe

Na początku chciałam podziękować Salvador Dali, przemiłej autorce bloga  kuchniasmakoszy.blogspot.com za nominowanie mnie do Liebster Blog. Oto moje odpowiedzi na Jej pytania:

1. Ulubiony bohater z książki z lat dzieciństwa? Dlaczego?
Waham się pomiędzy dwoma bohaterami z "Kubusia Puchatka": Prosiaczkiem za jego rozczulającą lękliwość a Kłapouchym za jego rozbrajający pesymizm :D

2. Wiesz, że na obiad ma pojawić się twój dyrektor: szkolny, z pracy.. Co podasz?
Coś smacznego, ale i prostego, żeby się na tym nie wyłożyć ;)

3. Trzy myśli, które pojawiają się w Twojej głowie podczas zasypiania?
a.)czy nastawiłam budzik?
b.)ile godzin będę spać, jeśli teraz zasnę?
c.) matko, jak ja jutro wstanę... :P

4. Najczęstsza czynność jaką wykonujesz na laptopie/komputerze?
Przeglądanie blogów kulinarnych :)

5. Miejsce wymarzonych wakacji?
Mam mnóstwo podróżniczych marzeń, wystarczy ich chyba do emerytury, a wciąż pojawiają się nowe :)

6. Książka, czy film? Dlaczego?
Uwielbiam i jedno, i drugie, Ale jeśli mam wybrać: ksiązka czy jej ekranizacja- zdecydowanie książka. Uprzyjemnia mi czas w autobusach i pociągach ;)

7. Najczęstsze słowo, które wypowiadasz do członków rodziny?
Chyba "heloł" na powitanie :)

8. Ideał Ciebie to?
Ideałów nie ma, ale warto starać się być coraz lepszą osobą.

9. W myśl zasady: kieruj się rozsądkiem, co zrobisz, kiedy: wyleje ci się na dywan czerwona plama z wina, które nalewałaś właśnie nadchodzącym gościom? W pokoju stoją tylko krzesła, stół i wazon z kwiatkiem, oraz 3 meble,których sama nie przesuniesz.
W takiej sytuacji pewnie nie kierowałabym się rozsądkiem ;)

10. Masz aktualnie 45 lat, jaką się widzisz?
Szczęśliwą, spełnioną rodzinnie i zawodowo, cały czas aktywną. Mam nadzieję, że tak będzie :)

11. Pies, czy kot? Dlaczego?
Lubię i jedne, i drugie. Psy wygrywają jednak dzięki swojej wiernej miłości i radości okazywanej na Twój widok :)

A teraz przejdźmy do przepisu na dziś ;) Bazowałam na przepisie na cupcakes, który kiedyś zamieściłam (wpis z 23 lutego 2013), troszkę przy nim pozmieniałam. Ciasto wychodzi smaczne, z wyraźnym posmakiem cytryny, choć w gruncie rzeczy jest dość zwyczajne. Podsumowując: bez jakichś wielkich ochów i achów, ale do popołudniowej herbatki się nada ;) No i piecze się króciutko! Do roboty! ;)

Pełnoziarniste ciasto fistaszkowe

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
-125 g zmielonych fistaszków
-6 łyżek miękkiego masła (dałam troszkę mniej)
-ok. 105 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-3 jajka
-120 g nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego demerara
-3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej (polecam dać troszkę mniej sody i/lub proszku)
-skórka starta z 3/4 sparzonej i wyszorowanej cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 190*C. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy do nich pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy masę to silikonowej tortownicy (nie trzeba jej smarować). Pieczemy ok. 20 minut w 190*C- do suchego patyczka. Studzimy w formie, nastepnie dzielimy na porcje. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "W orzechowym raju 2" i "Szybkie ciasta- Jesień 2013"
Embed_nomk2snly1s9ekyrbrew8v7gtagiuwzz Embed_qrxjqcqjztbhzxtjzxi8d9hxgqqxjazz

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/w-orzechowym-raju-2

sobota, 16 listopada 2013

żurawinowe

Nie, żebym się chciała przechwalać, ale... kurczę, ale to smaczne wyszło :D Ciasto oparłam na tym przepisie na babeczki: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-zurawinami Białą mąkę zastąpiłam mieszanką pszennej pełnoziarnistej i orkiszowej razowej, masło zastąpiłam olejem, biały cukier brązowym, a przyprawę korzenną- kardamonem. Kiedyś widziałam inny przepis, w którym babeczki z żurawiną nadziewano masą z serka kremowego. Wymyśliłam więc sobie, że zrobię z niego polewę. To był strzał w dziesiątkę, jest pyszna! Fajna propozycja na zbliżający się okres świąteczny. Bardzo polecam! :)

Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą

Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):
-1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
-1 szklanka szuszonej żurawiny
-3/4 szklanki maślanki
-1/3 szklanki mleka
-60 ml oleju
-1 duże jajko
-2/3 szklanki nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka kardamonu
-szczypta soli

Na polewę:
-125 g serka kremowego (typu Philadelphia)
-ulubione słodzidło w ilości wg uznania

Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej-najlepiej jest przygotować wszystkie składniki dwie godziny przed pieczeniem. Ja zorientowałam się trochę za późno, więc ogrzałam mleko i jajko umieszczając je w szklankach włożonych do garnka z gorącą wodą- zadziałało ;). Piekarnik nagrzewamy do 190*C.  W jednym naczyniu mieszamy obie mąki, cukier, proszek, sodę, kardamon, sól i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, mieszamy je z maślanką, mlekiem, olejem i sokiem z cytryny- wszystko razem dokładnie roztrzepałam widelcem. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką- ciasto powinno być grudkowate, a nie gładkie. Przelewamy masę do silikonowej tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w 190*C- do suchego patyczka. Gdy nasze ciasto będzie w piekarniku, bierzemy się za polewę. Rozgniatamy serek kremowy widelcem. Dodajemy do niego ulubione słodzidło i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, a jego gorący (!) wierzch pokrywamy równomiernie serkową masą za pomocą widelca. Masa będzie się bardzo topićc na gorącym cieście, zamieni się polewę przypominajacą białą czekoladę. Czekamy aż polewa zastygnie i dopiero wtedy kroimy ciasto na kawałki. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja żurawinowa" i "Zdrowe słodkości"
Embed_x6jvjmqdz6vrmf6ym777h5d8ndn0xgzz Zdrowe słodkości

poniedziałek, 11 listopada 2013

oponki

Lubię chyba wszystkie orzechy, oprócz włoskich. Od dzieciństwa wszyscy próbowali mnie do nich przekonać, ale nikomu się nie udało. Świadoma ich zdrowotnych właściwości postanowiłam poszukać i znalazłam, jak dotąd, jedyny sposób, by je z apetytem pałaszować. Te oponki są superzdrowe: zamiast mąki- zmielone orzechy, zamiast cukru- ksylitol. Tłuszcz? Tylko odrobinka, i to zdrowego- oleju kokosowego. Użyłam go pierwszy raz, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Nie dość, że zdrowe, lekkie, smaczne, to jeszcze pieką się króciutko, więc gdy przyjdzie Wam na nie ochota-za parę chwil będziecie mogli już je wcinać ;) Przepis pochodzi stąd: http://readthelabel.pl/2013/09/korzenne-muffiny-z-maki-orzechowej/ Polecam!

Orzechowe oponki, bez cukru i mąki

Składniki (na ok. 15 oponek):
-9 łyżek zmielonych orzechów włoskich
-3 jajka
-9 łyżek mleka
-3 łyżeczki oleju kokosowego
-1/2 szklanki ksylitolu (jeśli wolicie słodsze wypieki- radzę dodać więcej)
-1 łyżeczka cynamonu
-duża szczypta kardamonu
-1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-wanilia

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Orzechy, ksylitol, cynamon, kardamon, wanilię i sodę mieszamy razem. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy, zalewamy mlekiem i miksujemy tak długo, aż olej się rozpuści. Następne wsypujemy suchą mieszankę do mokrej i mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia składników. Przekładamy masę do silikonowej formy na donuts (lub na muffinki). Pieczemy 10 minut w 200*C. Nie obawiajcie się- oponki będą bardzo ciemne- nie oznacza to, że są przypalone, po prostu orzechy włoskie zmieniają kolor pod wpływem temperatury. Czekamy aż oponki ostygną, dopiero potem wyciągamy je z formy. Smacznego!


Przepis zgłaszam do akcji "W orzechowym raju 2", "Szybkie ciasta- edycja jesienna" oraz "Zdrowe słodkości"
Embed_nomk2snly1s9ekyrbrew8v7gtagiuwzz  Embed_qrxjqcqjztbhzxtjzxi8d9hxgqqxjazz Zdrowe słodkości

niedziela, 03 listopada 2013

owsiane

Mąka owsiana już od dłuższego czasu stała na półce i czekała na moje natchnienie ;) Gdy znalazłam ten przepis:http://bez-maki-i-cukru.blogspot.com/2013/08/owocowe-ciasto-z-maki-owsianej.html w końcu zdecydowałam się na jej użycie. Przyznam, że troszkę obawiałam się efektów- ciasto jest tak owsiane, jak się tylko da (z mąki owsianej, z wmieszanymi całymi płatkami owsianymi, a do tego kruszonka z płatków owsianych). Surowa masa nie wyglądała zbyt zachęcająco. Na szczęście ciasto okazało się bardzo smaczne, a taka kruszonka jest od teraz moją ulubioną :) Nawet jeśli się odchudzacie, nie pomijajcie jej przy pieczeniu- bez niej to nie byłoby to samo :) Polecam!

 
Potrójnie owsiane ciasto z owocami

 

Składniki (na kwadratowa blaszkę o boku 23 cm):

 

-2 szklanki mąki owsianej
-1/2 szklanki płatków owsianych
-2 jajka
-ok. 150 g jogurtu naturalnego (mały kubek)
-3 łyżki oleju+ odrobina do formy
-1/2 szklanki brązowego curku trzcinowego demerara
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-niewielki chlust mleka
-owoce- u mnie śliwki

 

 Na kruszonkę:

 

-2 łyżki zimnego masła
-2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego demerara
-4 kopiaste łyżki płatków owsianych

 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz mleka i owoców) miksujemy razem. Następnie dodajemy niewielki chlust mleka- tak, by ciasto nie było zbyt gęste. Smarujemy formę olejem, wylewamy do niej ciasto. Śliwki myjemy, pestkujemy, kroimy na ćwiartki. Układamy je na cieście skórką w dół, leciutko wciskamy. Robimy kruszonkę: masło kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy cukrem i płatkami owsianymi. Rozcieramy składniki między palcami, aż powstaną drobniutkie grudki. Rozsypujemy kruszonkę równomiernie po cieście. Wstawiamy blaszkę z ciastem do piekarnika, pieczemy ok. 30 minut w 180*C (do suchego patyczka). Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji "Szybkie ciasta- edycja jesienna" i "Zdrowe słodkości" 
Embed_qrxjqcqjztbhzxtjzxi8d9hxgqqxjazz  Zdrowe słodkości
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów