...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 22 listopada 2014

ciastka z manny

Przyznaję- ciastka traktuję trochę po macoszemu. Z reguły, gdy zastanawiam się, co upiec, ciasto zwycięża. Bo większe, bo efektowniejsze, bo nie trzeba wałkować i wykrawać, itd. Ale ten przepis sprawił, że na pewno częściej będę piec ciasteczka. Te są po prostu pyszne! Smakowały wszystkim- rodzicom, siostrze, siostrzeńcowi, Lubemu, no i mnie :D Nie mają w sobie mąki, a kaszka manna nadaje im fajnej, nietypowej struktury. Smak przywodzi na myśl dzieciństwo i kaszkę z konfiturą, a ugniatanie dłońmi ciasta kojarzy mi się ze Świętami:) Gorąco polecam!

Ciastka z manny, bez mąki

Składniki (na 21 ciastek):
-1 1/2 szklanki kaszy manny
-93 g schłodzonego masła (w oryginale 100 g)
-1/2 szklanki pudru z nierafinowanego cukru trzcinowego
-1 jajko
-1/3 szklanki niskosłodzonej konfitury z malin

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Mannę wsypujemy do miski. Schłodzone masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do manny. Dodajemy cukier i jajko, wszystko zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Lepimy z niego kulki w rozmiarze orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i robimy palcem dziurkę jak w kluskach śląskich. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki nakładamy konfitury z malin.  Pieczemy ok. 23 minut w 180*C- do lekkiego zrumienienia. Smacznego!

sobota, 08 listopada 2014

owsiane
Wiem, zabrzmi to nieskromnie, ale napiszę to- jestem dumna z tego ciasta. Znowu eksperymentowałam. Chciałam, by ciasto było zdrowe, możliwie lekkie, ale przy by przy tym nie brakowało mu cech "normalnego" ciasta. I udało się! Mój siostrzeniec, który stroni od zdrowej kuchni, był tym ciastem zachwycony! Nie wiem, czy w innej formie zjadłby choć trochę owsianki ;) Myślę, że  to dobre ciacho dla dzieci- nawet tych rozmiłowanych w niezdrowych słodkościach. Jest superczekoladowe, pożywne, idealnie słodkie i wilgotne. Dorośli też się zajadali- dla mnie to najlepsze jak dotąd ciasto owsiane. Aż ciężko uwierzyć, że ma tak dobry skład :) Gorąco polecam!

Czekoladowe ciasto owsiane

Składniki (na niewielką keksówkę):
-12 łyżek płatków owsianych
-1 szklanka mleka owsianego
-4 łyżki kakao (osobno 2+2)
-2 rządki dobrej czekolady gorzkiej/deserowej z dużą zawartością kakao (u mnie 70% kakao, z suszonymi malinami)
-2 łyżki wiórków kokosowych
-4 łyżki mąki owsianej
-2 jajka
-1 czubata łyżka masła migdałowego
-1 czubata łyżka masła orzechowego
-5 łyżek (z górką) ksylitolu
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szczypty soli

2 łyżki kakao rozpuszczamy w mleku owsianym, zalewamy nim płatki owsiane. Jeden rządek czekolady kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do owsianki. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy na kilka godzin (u mnie sześć).  Do naszej owsianki dodajemy mąkę owsianą, masło migdałowe i orzechowe, szczyptę soli, ksylitol, proszek, sodę i pozostałe kakao. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, po łyżce, dodajemy pianę do masy, po każdej porcji spokojnie mieszamy. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki, dosypujemy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do silikonowej keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180*C- aż wetknięty w nie patyczek będzie tylko lekko oblepiony okruchami ciasta. Przestudzamy w formie, następnie obracamy ją i delikatnie wyciągamy z niej ciasto. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Moje wypieki i desery na każdą okazję" 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moje-wypieki-i-desery-na-kazda-okazje

 75embed jpnrep9gh2rvf3ivziyvxqzhnmdraazz
 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów