...czyli wypieki, które mniej gryz± w sumienie
niedziela, 29 listopada 2015

ciastka

M±ka jaglana nadal u mnie rz±dzi. Obecnie uważam j± za najsmaczniejsz± z m±k "nietypowych". Ostatnio zrobiłam pro¶ciutkie ciacha z tego przepisu i powiem z pełnym przekonaniem, że to najsmaczniejsze ciastka owsiane, jakie jadłam. Spróbujcie ich koniecznie! :)

 FIT ciastka jaglano- owsiane

 Składniki (na ok. 22 ciastka):
-5 łyżek m±ki jaglanej
-1 1/2 szklanki płatków owsianych 
-4-5 łyżek erytrolu 
-2 jajka
-100 g roztopionego masła (dałam troszkę mniej)
-1 szklanka suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Masło topimy, lekko przestudzamy, mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi formujemy ciasteczka- najlepiej co 2-3 ciastko moczyć dłonie zimn± wod±. Układamy ciastka na przygotowanej blasze, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15 minut w 160*C (u mnie troszkę dłużej). Wyci±gamy przestudzamy na blaszce, ¶ci±gamy z blachy, a póĽniej pałaszujemy :) Smacznego!
 

sobota, 14 listopada 2015

biszkopt jaglany
Niedawno, dzięki mojej mamie, w mojej kuchni pojawiła się nowo¶ć- m±ka jaglana! Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, bezglutenowa, odkwaszajaca, zawiera krzemionkę i wiele innych cennych składników. Czym prędzej zaczęłam przeszukiwać Internet, by znaleĽć jaki¶ ciekawy przepis. Znalazłam ten. Gotowane gruszki zast±piłam surowymi jabłkami, podwoiłam ilo¶ć wanilii. Ciasto wyszło pyszne- delikatne, leciutkie.  Nie ma w sobie tłuszczu, znika bardzo szybko :) Bardzo, bardzo polecam!

Jaglany biszkopt z jabłkami

Skł±dniki (na tortownicę 23 cm):
-60 g m±ki jaglanej
-60 g cukru trzcinowego demerara
-3 jajka
-szczypta soli
-laska wanilii
-1 duże lub 2 mniejsze jabłka

Jajka ubijamy z sol± i cukrem aż do uzyskania białej, gęstej, puszystej masy- może to zaj±ć trochę czasu, nawet do 10 minut. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Do masy dodajemy m±kę jaglan± oraz ziarenka wydr±żone z obu połówek przeciętej wzdłuż laski wanilii, mieszamy delikatnie łyżk±, aż składniki dokładnie się zmieszaj±. Masę przelewamy do silikonowej tortownicy. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki- najlepiej szesnastki (cienkie półksiężyce). Plasterki jabłka delikatnie wbijamy w wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 35 minut w 180*C (do suchego patyczka). Wyci±gamy, studzimy w formie (ciasto jest bardzo delikatne). Smacznego! :)


Przepis zgłaszam do akcji "Bezglutenowe ¶niadanie dla dziecka"
Bezglutenowe ¶niadanie dla dziecka 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów