...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
poniedziałek, 22 grudnia 2014

piernikowe z manny

Niedawno piekłam bezmączne ciastka z manny (wpis z 22 listopada) i po prostu się w nich zakochałam. Postanowiłam je przerobić na bardziej świąteczną nutę. Dodałam sporo przypraw korzennych, co dało bardzo rozgrzewający efekt. Zamiast konfitury malinowej użyłam bardziej pasujących do piernika powideł śliwkowych. To wszystko dało kolejny pyszny efekt. Zapach, który roznosił się po domu był po prostu nieziemski. Wkrótce pewnie znowu wypróbuję jakąś ciasteczkową kombinację z manną :) Gorąco polecam! 
PS. Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego, co najlepsze. Spokoju i radości przy wigilijnym stole oraz spełnienia marzeń dużych i małych :) 

Piernikowe ciasteczka z manny, bez mąki

Składniki (na 20 ciastek):
-1 1/2 szklanki kaszy manny
-95 g schłodzonego masła 
-1/2 szklanki pudru z nierafinowanego cukru trzcinowego
-1 jajko
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (zmieszane: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz, ziele angielskie)
-1/3 szklanki niskosłodzonych powideł śliwkowych

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Mannę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy korzenne i mieszamy. Schłodzone masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do manny. Dodajemy cukier i jajko, wszystko zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Lepimy z niego kulki w rozmiarze orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i robimy palcem dziurkę jak w kluskach śląskich. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki nakładamy trochę powideł śliwkowych. Pieczemy ok. 25 minut w 180*C- do lekkiego zrumienienia. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Korzenne przysmaki" oraz "Wigilia 2014"
 Korzenne przysmaki     Wigilia 2014  


niedziela, 07 grudnia 2014


mango sheera

W kuchni czekało na mnie piękne, dojrzałe mango dorwane na promocji. Chciałam spróbować czegoś nowego. Szperając w internecie znalazłam kilka wersji przepisu na mango sheera- indyjski deser o fajnym składzie, który postanowiłam jeszcze "uzdrowotnić". Zwykłą mannę zastąpiłam razową, zmniejszyłam nieco ilość cukru, zwykły zastąpiłam nierafinowanym. Deser ciekawy i smaczny, choć trochę ginie w nim smak mango- myślę, że warto by zwiększyć jego ilość w proporcjach. Zawsze nieco stresuje mnie tłumaczenie przepisów (tylko na anglojęzycznych indyjskich stronach znalazłam ten deser), ale ten naprawdę nie jest trudny. Polecam :)

Mango sheera

Składniki (na 4 porcje):
-1 duże, dojrzałe mango
-1 szklanka kaszy manny razowej
-1/3 szklanki brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego
-2 łyżki masła klarowanego (ghee)
-1 szklanka mleka
-1 1/2 szklanki wody
-bakalie- u mnie suszona żurawina
-orzechy- u mnie pistacje
-kardamon do smaku

Mango myjemy, obieramy, wyrzucamy pestkę. Miąższ blendujemy na jednolite puree. W głębokim rondlu roztapiamy masło klarowane. Wsypujemy mannę i podsmażamy, aż nieco zmieni kolor a wokół roztoczy się miły aromat ;) Dodajemy bakalie, gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, by manna się nie przypaliła. w osobnym garnuszku zagotowujemy 1 1/2 szklanki wody. Gorącą wodę dodajemy do manny z bakaliami. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mleko i cukier- znowu mieszamy, nadal gotujemy. Manna powinna wchłonąć wodę oraz mleko i zwięszyć swą objętość. Gotujemy i mieszamy aż do momentu, gdy masa nie przykleja się do dna rondla. Po dwóch minutach dodajemy puree z mango. Gotujemy i mieszamy, aż mango idealnie połączy sie z manną. Dodajemy kardamon, gotujemy i mieszamy, aż masa zmniejszy swoją wilgotność. Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do salaterek, przystrajamy orzechami. Najlepsze na ciepło. Smacznego!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów