...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
niedziela, 20 grudnia 2015

budyń jaglany

Ten przepis to kolejny dowód na to, jak prosty do wykonania jest domowy budyń. W dodatku zdrowy, na mące jaglanej, bez cukru i tłuszczu. Od siebie dodałam sporo rozgrzewających przypraw o orientalnym rodowodzie- nadały deserowi świetnego smaku i zimowego klimatu. Gorąco polecam, a Wam życzę zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego!

Rozgrzewający budyń jaglany

Składniki (dla 2 łasuchów):
-1/2 szklanki mąki jaglanej
-3 szklanki mleka
-2 kopiaste łyżki ksylitolu 
-1 laska wanilii
-trochę cynamonu
-duużo kardamonu
-3 szczypty kurkumy (jeśli jeszcze nie znacie jej smaku, zacznijcie od mniejszej ilości, np. 2 szczypty, gdyż jest mocno wyczuwalna)
-ulubione owoce

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego płynu wrzucamy ksylitol,przyprawy, ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotujemy 2 minuty,  wyciągamy laskę wanilii. Pozostawione wcześniej 1/2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z mąką jaglaną. Powoli wlewamy tę mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, do zgęstnienia, co chwilkę mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek/ kokilek, przystrajamy owocami, nieco studzimy. Smacznego! :)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów