...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 30 marca 2013

kisiel

Niby wiosna, a tu wszyscy kichają, kaszlą... Ledwo ja uporałam się z dwutygodniowym przeziębieniem, a podobne objawy zaczął mieć mój Luby. Stwierdziłam, ze muszę wesprzeć nasze organizmy w walce z zarazkami. Znalazłam fajny przepis tu: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/miodowy-kisiel,33368 Zmniejszyłam ilosć miodu i goździków pod moje upodobania. Pierwszy raz robiłam kisiel "home made", a nie z torebki. Okazało się, że to taka prościzna, że nie warto kupować tych w proszku, z dużym dodatkiem słodzików i chemii. W tym kisielu mamy pełną witaminy C cytrynę, wzmacniający odporność miód i rozgrzewające goździki. Nie mamy za to ani odrobiny cukru, barwników ani sztucznych zagęstników. Sama natura! Polecam :)

Antyprzeziębienowy kisiel

Składniki (na 4 nieduże porcje):
-sok z połowy cytryny
-skórka starta z 3/4 cytryny (można zetrzeć najdrobniej jak się da, ja starłam na średniej tarce, co nadało kisielowi nieco pstrokatego wyglądu ;>)
-4 czubate łyżki miodu
-2 szklanki wody+ 4 łyżki zimnej
-kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
-6 goździków
+ do dekoracji użyłam 2 plasterków pomarańczy

Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody razem z sokiem, skórką cytrynową, miodem i posiekanymi goździkami. W osobnym naczyniu dokładnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w 4 łyżkach zimnej wody, intensywnie mieszając. Mączny roztwór powoli wlewamy do gotującej się wody z dodatkami, w tym czasie ciągle mieszamy zawartość garnka. Gotujemy i mieszamy jeszcze chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Przelewamy kisiel do niewielkich szklanych naczyń (np. salaterek, szklanek), w każdą porcję wciskamy lekko pół plasterka pomarańczy. Smacznego!

Przepis dodaję do akcji "Fit na wiosnę 2013"

Embed_skmxx7ll966blyv2hfqhmfojvkxbtwzz

sobota, 23 marca 2013

 

Mango lassi

Niedawno miałam urodziny i dostałam wymarzony prezent: blender! Teraz cały czas coś nim przyrządzam- wpadłam w koktajlowy szał ;) Dlatego też dodałam na blogu nową kategorię: "Napoje", gdyż co jakiś czas wrzucę również coś smacznego i zdrowego do picia. Na pierwszy ogień pójdzie Mango Lassi. Lassi to tradycyjny napój w Indiach i Pakistanie, a jego "mango wersja" jest najbardziej ceniona przez turystów. I nic dziwnego! Picie go to sama przyjemność, na chwilę można odpłynąć w marzeniach do egzotycznych krain... ;) Przepis znalazłam tu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/mango_lassi/przepis.html Gorąco polecam!

Mango lassi

Składniki (na 2 niewielkie porcje):
-1 dojrzałe mango
-1 szklanka jogurtu greckiego
-1/2 szklanki chłodnej wody
-łyżka płynnego miodu
-mielony kardamon
-opcjonalnie: łyżka brązowego cukru trzcinowego (pomijamy, jeśli mango jest bardzo słodkie)

Mango obieramy ze skórki, odkrawamy pestkę. Miąższ z grubsza kroimy, wyrzucamy włókna przylegające do pestki. Wrzucamy miąższ do blendera, dodajemy jogurt, wodę, miód, kardamon i ewentualnie cukier. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Przepis dodaję do akcji "Fit na wiosnę 2013"

Embed_skmxx7ll966blyv2hfqhmfojvkxbtwzz

niedziela, 17 marca 2013

Flan jabłkowy

Niedawno po raz pierwszy kupiłam ksylitol. Ma bardzo dużo zalet: a.) jest słodki tak samo jak cukier, a ma niemal o połowę mniej kalorii b.) ma dużo prozdrowotnych właściwości, np. dobrze działa na zęby dzięki dużej zawartości wapnia c.) jest naturalny- pochodzi z kory brzozy d.) łatwiej go dawkować niż inne słodzidła- wystarczy cukier w przepisie zastąpić taką samą ilością ksylitolu. Ma też jedną poważną wadę: wysoką cenę :P  Dlatego też na swój debiut z ksyliotem postanowiłam wybrać coś, gdzie nie będę musiała zbyt wiele go dodawać. I ten przepis Magdy Gessler nadawał się idealnie! Ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. By było zdrowiej, cukier zastąpiłam wspomnianym ksylitolem (dałam go nawet trochę mniej niż wskazywał przepis), a zwykłą mąkę- pełnoziarnistą. Efekt był smakowity :) Polecam!

Pełnoziarnisty flan jabłkowy, bez cukru

Składniki (na blaszkę 28x15 cm):

-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
-4 łyżki ksylitolu (dałam troszkę mniej)
-4 jajka
-4 łyżki oleju
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 jabłka
-1 łyżka cynamonu
-wanilia
-tłuszcz i bułka tarta do formy

Piekarnik nagrzewamy do 170C. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki lub szesnastki, wykładamy nimi ściśle dno formy. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy masę na jabłka. Pieczemy w 170C ok 45-50 minut. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Fit na wiosnę 2013" oraz "Zimowe jabłuszka"

Embed_skmxx7ll966blyv2hfqhmfojvkxbtwzz Embed_dpq5t5qybv8az5x7t8anrck9mruubazz

niedziela, 10 marca 2013

Banany po tajsku

Niedawno dostałam w prezencie mleko kokosowe. Ucieszyło mnie to, jednak nie bardzo wiedziałam, do czego je wykorzystać. Szukałam czegoś, w czym mleko będzie mocno wyczuwalne i nie utonie w morzu składników. Znalazłam przepis na tradycyjny tajski deser u Mirabelki, tu: http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/banany-w-mleku-kokosowym-po-tajsku.html Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ma fajny, ciekawy, egzotyczny smak. W ciepły dzień można dodać miętę, można pokombinować też z innymi dodatkami. Spróbujcie! :)

Kluay Buat Chee

Składniki (na 2 porcje):
-3/4 szklanki porządnego mleka kokosowego (z warstwą śmietanki kokosowej)
-2 banany
-łyżka słodzidła, najlepiej pod postacią pudru (np. puder z fruktozy)
-odrobina soli (nie przesadźcie, bo może zdominować smak całej potrawy)
-łyżka płatków migdałowych

W rondelku mieszamy mleko kokosowe, słodzidło i sól. Banany obieramy, kroimy na grube plastry i dodajemy do mleka kokosowego. Podgrzewamy, czekamy aż zacznie bulgotać i gotujemy jeszcze minutę. Powstałą "zupkę" przelewamy do miseczek i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Kulinarny Dzień Kobiet"

Embed_udjfjgyyo8xj36oh12glnbduqnflbqzz

sobota, 02 marca 2013

Kukurydziany murzynek

Po jakże smacznym dietetycznym kukurydzianym cieście jogurtowym (wpis z 26.01.2013) naszła mnie myśl: a gdyby zrobić takie lekkie ciacho w wersji kakaowej? Nigdy nie słyszałam o kukurydzianym murzynku, ale zaeksperymentowałam i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! A nie dodajemy do niego grama tłuszczu :) Mąka kukurydziana nadaje ciastu słoneczny odcień, ale kolor "na żywo" był mimo wszystko nieco bardziej "murzynkowy" niż na zdjęciu;) Gorąco polecam!

Kukurydziany murzynek bez tłuszczu

Składniki (na małą keksówkę):
-4 łyżki z górką mąki kukurydzianej
-3 jajka
-180 g jogurtu naturalnego
-2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego (demerara)
-2 łyżki z górką gorzkiego ciemnego kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-wanilia

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Wszystkie składniki miksujemy, aż masa będzie pełna bąbelków powietrza. Przelewamy ciasto do silikonowej keksówki- uwaga, będzie bardzo rzadkie. Pieczemy w 180C ok. 45 minut- sprawdzamy patyczkiem. Dajemy ciastu przestygnąć, a potem wcinamy :) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Dieta lekkostrawna"

Embed_kkyjryqe3mg3ky6gweww62gikensnwzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów