...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
wtorek, 31 marca 2015

amarantuski
Jakiś czas temu Luby sprezentował mi wielką pakę amarantusa ekspandowanego. Po pierwszym "zachłyśnięciu" się nowym smakiem skończyły mi się pomysły na wykorzystanie tego superzdrowego produktu. Ostatnio pomyślałam: ciastka amarantuski w sklepach ze zdrową żywnością są tak drogie, że zawsze szkoda mi na nie pieniędzy. Może by zrobić amarantuski w domu? Znalazłam przepis, troszkę go zmieniłam i zabrałam się do dzieła. Efekt był fenomenalny! Ciastka są pyszne, nie mają w sobie żadnego tłuszczu i cukru. Składników jest mało, wykonanie megaproste i szybkie. Gorąco polecam upiec podwójną porcję! :)

Dietetyczne amarantuski

Składniki (na ok. 12 ciastek):
-1 szklanka amarantusa ekspandowanego
-ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
-2 łyżki dobrego miodu (wybierzcie taki, który naprawdę lubicie, bo mocno wpływa na smak)
-1 jajko
-1/2 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Roztrzepujemy jajko i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciastka w formie kulek (masa niezbyt chętnie współpracuje, co jakiś czas trzeba moczyć dłonie) i lekko je spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut w 180*C. Studzimy na kratce. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Wielkanocne smaki- edycja V" oraz "Wiosenny detoks"
53embed 6ud4kafe45okrvpzcy6aveoqisfnxwzz  40embed pqo4nwnumuudcufwvrun8jvwnzdvjwzz  

niedziela, 22 marca 2015

placki
Uwielbiam placki wszelkiego rodzaju. Pomyślałam, że skoro można je robić z ricotty, z twarogu, z mascarpone, to czemu nie z serka typu philadelphia? Poszukałam chwilkę i znalazłam przepis, pozmieniałam po swojemu (dałam pełnoziarnistą mąkę i chudszy serek). Placki są dobre, choć nie jakieś wybitne. Dobrze komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami (ja wybrałam konfiturę jagodową), są kształtne i nie rozpadają się na kawałki. No i są bardzo proste w przygotowaniu. Spróbujcie! :)

Pełnoziarniste Philadelphia Pancakes

Składniki (na cały talerz miniplacków):
-125 g (1 opakowanie) kremowego serka typu philadelphia (u mnie w wersji częściowo odtłuszczonej)
-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-1 1/2 szklanki mleka
-szczypta soli
-nieco oleju do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą. Rozgrzewamy patelnię. Maczamy wacik w oleju i delikatnie przecieramy nim patelnię. Smażymy placki na rumiano- odwracamy je na drugą stronę, gdy na powierzchni pokażą się bąbelki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

sobota, 14 marca 2015

muffinki

Aleeee mnie tu dawno nie było! Przepraszam Was bardzo! Na swoje usprawiedliwienie mam to, że około miesiąca nie miałam Internetu. Mam nadzieję, że internetowe problemy już za mną i teraz będę się pojawiała regularniej :) Na początek- przepis z książki, którą dostałam niedawno na urodziny od moich przyjaciół. Chodzi o "Moje wypieki i desery" najsłynniejszej polskiej blogerki kulinarnej, Doroty Świątkowskiej, a dokładniej chodzi o tomik "Babeczki, muffiny i ciasteczka". Zaczerpnęłam stamtąd przepis na muffinki czekoladowe. By było zdrowiej, zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, a coca-colę- gazowaną wodą mineralną. Efekt był tak smaczny, że darowałam sobie polewę. To najlepsze czekoladowe babeczki, jakie jadłam! Dzięki gazowanej wodzie są tak puszyste, że trudno uwierzyć, że są zrobione z mąki pełnoziarnistej. Gorąco polecam!

"Gazowane" muffinki czekoladowe

Składniki (na 12 muffinek):
-200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-160 g ciemnego cukru muscovado (dałam trochę mniej)
-100 ml oleju 
-2 jajka
-150 ml wody mineralnej gazowanej
-4 łyżki ciemnego kakao
-1 łyżka brandy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Do jednej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy odsiane przed chwilą otręby, dodajemy proszek, kakao i cukier (muscovado warto najpierw rozdrobnić widelcem), wszystko razem mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, mieszamy je dokładnie z wodą mineralną, olejem i brandy. Suchą mieszankę wsypujemy do mokrej, mieszamy krótko i niezbyt dokładnie- pojawią się grudki, ale się tym nie przejmujemy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy naszą masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200*C ok. 25 minut- do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy na kratce. Smacznego! 

Przepis zgłaszam do akcji "Wielkanocne smaki- edycja V"
 53embed 6ud4kafe45okrvpzcy6aveoqisfnxwzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów