...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
wtorek, 29 kwietnia 2014

sernik

Duma mnie rozpiera! Nigdy wczesniej nie piekłam sernika- w moim domu się ich nie robiło i dlatego uważałam tę umiejętność niemal za jakąś wiedzę tajemną ;) Miałam jednak silne postanowienie, że na Wielkanoc spróbuję upiec sernik. I udało się! Rodzinka była zachwycona, nieskromnie przyznam, że ja również ;) Wspominałam już kiedyś, że mój Luby jest antyfanem serników (czego absolutnie nie rozumiem :P). Nie był zbyt skory do spróbowania mojego wypieku. Gdy jednak skosztował, całkowicie zaskoczony stwierdził, że jest świetny! Myślę, że lepszej rekomendacji nie trzeba ;) Przepis wzięłam od Dorotus76, stąd:klik. Zmniejszyłam ilość masła użytego do spodu, użyłam serków wiejskich light zamiast zwykłych, cukier puder zastąpiłam nierafinowanym brązowym cukrem. Efekt jest wart kilkuetapowych starań. Po prostu pyszności! Gorąco polecam:)

Debiutancki sernik ;)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
Na spód:
-250 g ciastek owsianych
-93 g rozpuszczonego masła (w oryginale 125 g)

Na masę:
-250 g serka wiejskiego light
-250 g serka kremowego typu Philadelphia
-3 jajka
-165 g nierafinowanego cukru trzcinowego demerara
-240 g kwaśnej śmietany (nie potrzeba tłustej creme fraiche; u mnie była 18%)
-skórka otarta z cytryny
-1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny

Ciastka rozkruszamy na bardzo drobne okruchy- ja zrobiłam to tłuczkiem. Masło rozpuszczamy, dodajemy do okruszków. Dokładnie mieszamy. Mokre okruchy przekładamy do silikonowej tortownicy, dokładnie wciskamy je w dno formy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie zajmujemy się masą. Serek wiejski miksujemy blenderem- tak, by rozdrobnić wszystkie grudki i utworzyć gładką masę. Dodajemy serek kremowy i znowu blendujemy. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny, znowu blendujemy. Następnie wbijamy jajka- blendujemy masę po wbiciu każdego jajka z osobna. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę, blendujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C (lub 160*C z termoobiegiem). Wyciągamy schłodzony spód, wylewamy na niego masę- będzie bardzo rzadka, nie należy się tym przejmować. Pieczemy 1 godzinę 15 minut w 170*C bez termoobiegu/ 160*C z termoobiegiem. Test suchego patyczka się tu nie sprawdza. Sernik ma być sprężysty, ze ściętym wierzchem, patyczek może być mokry. Wyciągamy z piekarnika, studzimy. Ostudzony wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc (ja tak zrobiłam), a minimum na 3 godziny. Smacznego!


sobota, 19 kwietnia 2014

babka wielkanocna

Na moim wielkanocnym stole można było zawsze znaleźć wiele pyszności, nie było jednak na nim typowych dla tego okresu ciast. Postanowiłam więc rozpocząć nową tradycję ;) Znalazłam przepis na klasyczną babkę, tu: klik Oczywiście zwykłą mąkę zastąpiłam razową, a zwykły cukier- nierafinowanym, zrezygnowałam z lukru. Wyszła z tego naprawdę smaczna, rustykalna baba. Polecam na Wielkanoc! :)

Razowa baba wielkanocna

Składniki (na średnią formę z kominem):
-1 szklanka mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1 niepełna szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego demerara
-1 niepełna szklanka oleju
-4 jajka
-3 garści rodzynek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-wanilia

Piekarnik nastawiamy na 180*C. Jajka miksujemyz cukrem, następnie dodajemy obie mąki i znów miksujemy. Wlewamy olej, dodajemy proszek i wanilię, kolejny raz miksujemy. Wsypujemy rodzynki, delikatnie mieszamy je z ciastem łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy z kominem. Pieczemy ok. godziny w 180*C- do suchego patyczka. Wyciągamy z pieca, chwilę studzimy nie odwracając formy. Następnie obracamy ciasto w formie (aby spód babki dotykał talerza), ale jeszcze nie ściągamy z niej formy- pozwalamy jej ostygnąć. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Wielkanocne smaki" i "Lekka Wielkanoc"
 Embed ybppxfqdyytpwcpiqfscvamaj3gm0azz Embed ycbxmptndvcgc3phwasdq2xg5jshoazz

niedziela, 13 kwietnia 2014

shortcake

Porwałam się na specyficzny rodzaj babeczek- nawiązujących do ciasta "shortcake", ale dużo zdrowszych- z mąki owsianej, bez tłuszczu i jajek. Do tego przygotowywanych za pomocą blendera, z utrudniającymi sukces krojonymi truskawkami. Nad lekkimi obawami co do składu i procesu powstawania zwyciężyło to, że były bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Powiem Wam tyle- warto było! Babeczki zniknęły dosłownie w kilka minut:) Przepis wzięłam stąd: klik , cukier zamieniłam na nierafinowany brązowy. Dzięki truskawkom poczułam przypływ wiosny:) Polecam!

Strawberry Shortcake Muffins

Składniki (na 6 dużych lub ok. 8 tradycyjnych muffinek):
-145 g mąki owsianej
-135 gęstego jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
-100 g nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego demerara
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej-85 g truskawek+ kilka osobno do dekoracji
-1/2 łyżeczki soku z cytryny

85 g truskawek kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Do misy blendera wrzucamy mąkę owsianą, jogurt, proszek, sodę i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy pokrojone truskawki- uważamy, by nie wlać zbyt wiele soku (można odsączyć truskawki na papierowym ręczniku). Delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do silikonowych foremek na muffinki (papierowe papilotki nie nadają się- ciasto po upieczeniu będzie się do nich przyklejać). Zostawione truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki- zależnie od rozmiaru. Wtykamy je w wierzch każdej babeczki. Pieczemy ok 20 minut w 180*C- do suchego patyczka. Wyciągamy, zostawiamy w formie aż do wystudzenia. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Wielkanocne smaki" i "Lekka Wielkanoc"
 Embed ybppxfqdyytpwcpiqfscvamaj3gm0azz Embed ycbxmptndvcgc3phwasdq2xg5jshoazz

niedziela, 06 kwietnia 2014

<3 z ricottą

Na początku chciałam podziękować autorce bloga foodmania-przepisy.blogspot.com za nominowanie mnie do Liebster Blog Award. Oto jej pytania i moje odpowiedzi.

-Co jest Twoją największą inspiracją kulinarną? Blogi kulinarne oraz przepisy Nigelli Lawson, które uwielbiam "uzdrawiać"
-Jaki rodzaj potrawy najbardziej lubisz przygotowywać? Zdecydowanie słodkości, w szczególności muffinki
-Twój ulubiony produkt spożywczy. Dużo tego! Ale najbardziej niezbędny wydaje mi się jogurt. Jakikolwiek! ;)
-Co zagości na Twoim Wielkanocnym stole? Oczywiście jajka i chrzan. Planuję upiec jakąś babę i swój pierwszy sernik :)
-Co sprawiło, że gotowanie stało się Twoją pasją? Po prostu spróbowałam, okazało się, ze wyszło całkiem fajnie i... wciągnęłam się :)
-Z jakiej potrawy, jak dotąd jesteś najbardziej dumna? Z ciasta czekoladowego, marchewkowo-migdałowego oraz takiego z kremem z awokado- mniam!
-Jaką zasadą kierujesz się tworząc własne dania? Jak najzdrowiej, jak najsmaczniej, jak najprościej
-Moja największa kulinarna słabość to… Pizza-lubię niemal każdą :P
-Najbardziej lubię spędzać czas w kuchni z … Z Lubym, gdy razem przyrządzamy coś na wspólną kolację. 
-Najbardziej intrygującym daniem, które jadłam jest… Sushi, nie będę zbyt oryginalna :P
-Jeżeli miałabyś możliwość prowadzenia własnej restauracji serwowałabyś w niej… Zdrowe i niskokaloryczne wypieki, fantazyjne kawy oraz sałatki na tysiąc sposobów :)  

A teraz czas na przepis. Równie prosty, jak smaczny. Czyli bardzo :) Dzięki ricotcie babeczki są lekkie i nieco wilgotne, co bardzo dobrze robi dość suchej mące kukurydzianej. Znikają jeszcze szybciej niż powstają ;) Przepis wzięłam stąd: klik, zrezygnowałam z cukrowej posypki- serduszka były wystarczająco słodkie. Polecam! :)

Kukurydziane serca z ricottą

Składniki (na 12-14 serduszek):
-1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-2/3 szklanki brązowego cukru 
-200 g ricotty
-1 jajko
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie probiotyczny)
-1/2 szklanki oleju
-2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie troszkę mniej)
-szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 180*C. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek i sól. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko, mieszamy je z jogurtem i olejem. Dodajemy ricottę, wszystko bardzo dokładnie łączymy widelcem tak, by powstała jednolita masa. Do Tej masy przesypujemy suchą mieszankę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Otrzymana masa będzie bardzo grudkowata, ale nie martwcie się tym. Ciasto przelewamy do silikonowej formy na muffinki. Pieczemy ok. 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wyciągamy, przestudzamy w formie, później wyciągamy na talerz. Smacznego! :)


Przepis zgłaszam do akcji "Wielkanoc bez glutenu"
Embed 4v47aglzgjy5c7eiblezgchrcftydwzzhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanoc-bez-glutenu

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów