...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
niedziela, 12 kwietnia 2015

wege klulki

Masz czasem ochotę coś skubnąć, ale nie chcesz rujnować tym swojej diety? Te kulki są dla Ciebie! Znalazłam je na blogu foodmania. Nie mają w sobie mąki , jajek ani cukru, a tłuszczu tylko odrobinę :) Zamiast użyć mielonych orzechów i migdałów i dodadawać póżniej pokrojone bakalie, zrobiłam kuleczki z migdałów i orzechów tartych. Dało to fajną konsystencję, a zaoszczędziłam czasu na krojeniu ;) Nie miałam żołędzi, użyłam więc orzechów włoskich. Miałam dużego banana, więc musiałam zwiększyć ilość orzechów, ale to kulkom nie zaszkodziło ;) Polecam!

Wegańskie FIT kulki

Składniki (na kilkanaście małych kulek):
-7 łyżek tartych migdałów
-5 łyżek tartych orzechów włoskich
-1 duży, dojrzały banan
-1 łyżka rodzynek
-1 łyżka masła migdałowego

Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Wodę wylewamy, a rodzynki blendujemy z umytym, obranym i pozbawionym końcówki bananem. Nastawiamy piekarnik na 175*C. Do masy bananowo- rodzynkowej dodajemy tarte migdały i orzechy oraz masło migdałowe, mieszamy. Formujemy małe kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 175*C. Wyciągamy i studzimy. Smacznego! :)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów