...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 30 maja 2015

ciasto genueńskie

Ciasto dość niepozorne, ale jednak bardzo dobre. Z tego przepisu słynnej Julii Child. Najlepsze dzień po pieczeniu, gdy lekko mokre wnętrze całkowicie się już wysuszy. Z moimi zmianami: zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, nieco zmniejszyłam ilość tłuszczu, a zamiast cukru użyłam mojego nowego odkrycia- erytrolu. Jest to substancja słodząca uzyskiwana z owoców i warzyw. Nie niszczy zębów i ma bardzo mało kalorii- ok. 20 w 100 g! Nie ma przy tym ziołowego posmaku stevii, który nie wszystkim odpowiada. Jest trochę mniej słodki od cukru (ok. 70% cukrowego poziomu słodyczy), o czym amatorzy mocno słodkich wypieków muszą pamiętać przy dawkowaniu ;) Polecam!

Ciasto genueńskie Julii Child w wersji FIT

Składniki (na tortownicę 22 cm):
-3/4 szklanki tartych migdałów 
-1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-90 g masła
-3 duże jajka
-3/4 szklanki erytrolu

Ucieramy masło aż zrobi się puszyste. W drugim naczyniu ucieramy jajka z erytrolem, aż będą się ciągnęły. Dodajemy jajka do masła. Wsypujemy trochę migdałów, miksujemy, trochę mąki, miksujemy i tak aż do zużycia tych składników. Nastawiamy piekarnik na 175*C. Przelewamy ciasto do silikonowej tortownicy, którą z kolei umieszczamy w klasycznej tortownicy i lekko uderzamy nią o blat, by wyrównać powierzchnię ciasta. Pieczemy w 175*C aż będzie złociste- ok. 40 minut. Wyciągamy, studzimy, możemy oprószyć słodzidłem. Smacznego :)

niedziela, 17 maja 2015

batoniki

Uwielbiam domowe batoniki. Sklepowe mogą się schować ;) Gdy znalazłam ten amarantusowy przepis, bez cukru, tłuszczu i mąki- od razu zabrałam się do roboty. Słusznie podwoiłam składniki- batony szybko zniknęły ;) Do dzieła!

Amarantusowe FIT batoniki

Składniki (na 8-10 długich batoników):
-2 szklanki amarantusa ekspandowanego
-2 nieduże banany
-4 łyżki miodu- zdecydowanie radzę dać mniej, dla mnie batoniki były zbyt mokre i trochę za 
słodkie, ale innym to nie przeszkadzało ;)
-dodatki: u mnie pestki dyni i posiekane migdały (kilka łyżek)

Banany myjemy, obieramy, pozbawiamy końcówek. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 140*C. Banany mieszamy z resztą składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko dociskamy. Uwaga, w tym momencie mój piekarnik mocno rozmija się z przepisem-w oryginale batonikom wystarczyło pieczenie w 140*C przez 15-20 minut, a moje potrzebowały aż godziny! Najlepiej więc wsadźcie batoniki do piekarnika i bacznie obserwujcie, co się z nimi dzieje ;) Wyciągamy formę z piekarnika, wypiek kroimy na podłużne batoniki. Smacznego! :)
 

piątek, 01 maja 2015

babka migdałowa

Zdecydowanie za rzadko piekę babki! Pewnie dlatego, że to ciasta dość niepozorne, jednakże często przy tym bardzo smakowite! Ten przepis z Moich Wypieków po prostu musiał wyjść smaczny. Nie jest to ciasto bardzo fit, ale postarałam się, żeby było choć trochę bardziej- białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, biały cukier- nierafinowanym, w zupełności zrezygnowałam z lukru i aromatu. Ciasto wyszło fantastyczne! Miękkie, wilgotne, pachnące. Aż nabrałam ochoty na wypróbowanie kolejnego przepisu na babkę :) Gorąco polecam!

Pełnoziarnista babka migdałowa

Składniki (na dużą formę z kominem):
-120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100 g mielonych migdałów (dałam tarte migdały, co fajnie urozmaiciło konsystencję)
-4 duże jajka
-180 g brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego
-200 g masła
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy (pamiętajmy, by nie wyrzucać otrąb, tylko zebrać je z sitka i dodać do mąki) z proszkiem do pieczenia, mieszamy z migdałami. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei jajka- po każdym z osobna miksujemy aż do gładkości masy. Dodajemy mąkę z proszkiem i migdałami, mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do silikonowej formy na babkę (bądź do tradycyjnej formy kamionkowej posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 45 minut w 160*C- aż patyczek wetknięty w ciasto nie będzie oblepiony okruchami. Wyciągamy, studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Smacznego!:)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów