...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 29 czerwca 2013

ricotta hotcakes

W czasie, gdy jeszcze nie przejmowałam się "zdrowotnością" swoich wypieków, zrobiłam znane Ricotta Hotcakes Nigelli Lawson i baaardzo mi smakowały. Teraz postanowiłam zrobić ich zdrowszą wersję. Okazało się, że użycie mąki pełnoziarnistej niczego im nie ujmuje- nadal są pyszne i delikatne, wręcz "piankowe". Podałam je z niskosłodzoną konfiturą jagodową (na zdjęciu wersja Lubego z truskawkową). Prawdziwa pychota (szczególnie jedzone w słoneczny dzień na balkonie ;>)- gorąco polecam! :)

Pełnoziarniste Ricotta Hotcakes

Składniki (na duży talerz miniplacuszków):
-250g sera ricotta
-125 ml mleka 1,5%
-2 jajka
-100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-szczypta soli
-2 łyżeczki oleju+ osobno odrobinka do smażenia
-łyżeczka proszku do pieczenia
+ ulubione dodatki

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy w osobnym naczyniu z ricottą i mlekiem. Dodajemy dwie łyżeczki oleju, znowu miksujemy. Dodajemy mąkę nie przerywajac miksowania. Odstawiamy mikser i łyżką dodajemy porcjami pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja Nigella" oraz "Słodki podwieczorek na tarasie" http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/slodki-podwieczorek-na-tarasie
Embed_a6rwdwgwosugfxeekscxmhqnh2ru5wzz   Embed_osgolqh98jx2yma3kxzyypz47ljqlwzz

 

niedziela, 23 czerwca 2013

Rabarberkaka

Ostatnio postanowiłam częściej korzystać w kuchni z sezonowych owoców i warzyw, naturalnym wyborem było więc ciasto z rabarbarem. Znalazłam fajny przepis z kuchni szwedzkiej, tu:http://sniezkagotuje.blogspot.com/2012/06/pochwaa-prostoty-rabarberkaka.html. Jako, że samowolnie zamieniłam jasną mąkę na razową, a w cieście tym nie ma proszku do pieczenia, masy wyszło mi bardzo mało- musiałam podwoić składniki, by zapełnić moją tortownicę. Wychodzi z tego bezpretensjonalny placek w nieco babcinym stylu. Warto skorzystać, póki rabarbar w sklepach:) Do dzieła!

Szwedzkie ciasto Rabarberkaka w wersji razowej

Składniki (na moją tortownicę 23 cm podwoiłam je):
-4 łodygi rabarbaru
-1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego+ odrobina do posypania wierzchu
-2 jajka
-100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-50 g zimnego masła

Wszystkie skłąaniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej. Myjemy rabarbar i bez obierania kroimy go w kostkę, odsączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 175C. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę razową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Na wierzch wysypujemy rabarbar. Masło kroimy w plasterki, układamy na rabarbarze, posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy ok. godziny w 175C. Wskazówka: na dole pieca warto postawić dodatkową formę, gdyż topniejące masło może wyciekać z tortownicy- u mnie tak się stało :P Jeżeli wetknięty w ciasto patyczek jest suchy- można je już wyciągać i studzić. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja rabarbar- IV edycja"
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/akcja-rabarbar-iv-edycja#Embed_fegmgisrcnbzxsxtxs78vsyhgy1fqqzz

wtorek, 18 czerwca 2013

banany

To jest tak proste, że aż nie ma co nazywać tego przepisem. Powiem więc tak: znalazłam u better-choice (tu: http://zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com/2013/01/banany-z-mikrofali.html ) świetny patent, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego (bo np. mamy sesję i się uczymy), ale nie mamy czasu tego przygotowywać (bo np. mamy sesję i się uczymy ;P). Ponadto składniki są dobre nawet dla "dietujących", a ich właściwości sprzyjają przyswajaniu wiedzy. No, a poza tym: deser jest bardzo smaczny, a wybieranie miąższu łyżeczką ze skórek sprawia dużą frajdę:) Polecam nie tylko studentom :)

Gorące banany z gorzką czekoladą

Składniki (na 1 osobę, na zdjęciu porcja podwójna):
-1 banan
-rządek (3-4 kostki) gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao)

Banana myjemy i nie zdejmując skórki (!) przekrawamy wzdłuż, kładziemy na talerzu. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, układamy na połówkach banana. Wkładamy talerz do mikrofalówki, nastawiamy na najwyższą moc i czekamy ok 2-3 minuty aż skórka ściemnieje. Wyciagamy, jemy na ciepło wybierajac miąższ łyżeczka ze skórki. Można podawać dodatkowo z jogurtem i cynamonem. Smacznego!

sobota, 08 czerwca 2013

koktajl

Blender wraca do gry;) Większość z nas zna to uczucie, gdy przesadzi się ze smakołykami i żołądek postanawia nam za to poutrudniać trochę życie. Co robić? Rada nr 1- na drugi raz nie przesadzać ;) Rada nr 2- wspomóc trochę pracę naszego organizmu. Ale nie tabletkami, lecz czymś naturalnym i zdrowym, np. herbatką, koktajlem. A czy jest możliwe, żeby to było jeszcze smaczne? Okazuje się, że tak! Znalazłam przepis, tu: http://www.2drink.pl/oczyszczajacy-koktajl-z-suszonych-sliwek/ na koktajl o świetnych właściwościach i wręcz deserowym smaku, pomimo braku cukru. Polecam nie tylko przejedzonym ;)

Oczyszczający koktajl na bazie suszonych śliwek

Składniki (na 2 małe porcje):
-100 g suszonych śliwek
-mały kubek jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki mleka 2%
-1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
-wrzątek

Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem tak, aby w całosci były nim zakryte. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy wrzątek, a śliwki wrzucamy do misy blendera i blendujemy. Dodajemy jogurt, mleko i sok i ponownie blendujemy. Podajemy schłodzone- pycha! Smacznego :)

koktajl2

Przepis zgłaszam do akcji "Smoothie 2"
Embed_qugecsjwulghjlnfe5ptjrwbydryzazz

sobota, 01 czerwca 2013

energy muffins

Zapewne dla wielu z Was już jakiś czas temu rozpoczął się sezon na bieganie. Również mój Luby przemierza niemałe trasy, postanowiłam więc upiec muffiny, które ponoć są stworzone dla biegaczy ;) Pierwotnie przepis pochodzi stąd: http://www.taste.com.au/recipes/5377/energy+muffins Jest w nich mnóstwo odżywczych składników: marchew, jabłko, orzechy, kokos, rodzynki... Od siebie zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą, zmniejszyłam też nieco ilość cukru (oczywiście brązowego). Bardzo dobre dla aktywnych, ale ich smak kanapowcom również z pewnością przypadnie do gustu. Gorąco polecam!

Energy muffins

Składniki (na 20 muffinek):
-ok. 125 g brązowego cukru demerara
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-6 i pół łyżki sułtanek
-2 starte marchewki
-1 spore starte jabłko
-50 g wiórków kokosowych
-5 i pół łyżki pokrojonych orzechów (u mnie laskowe)
-2 jajka
-pół szklanki oleju
-wanilia wg uznania

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Marchew i jabłko ścieramy na tarce na grubych okach, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy wszystko z kokosem i sułtankami. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, mąkę, cynamon i proszek. Następnie dodajemy do tego mieszankę owocowo-orzechową i mieszamy. Do następnego naczynia wlewamy olej, wanilię, jajka i wszystko to energicznie mieszamy widelcem. Mokre składniki przelewamy do mąki z dodatkami, mieszamy jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w 180C. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Śniadaniowe wypieki"
Embed_wqo5cpefgfchjdcsurxcnw7u8yr5yazz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów