...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
niedziela, 29 czerwca 2014

magdalenki

Moja mama jest taka miła, że z reguły, gdy widzi w sklepie jakąś fajną silikonową formę do ciasta, kupuje mi ją w prezencie. Niedawno sprezentowała mi formę z wgłębieniami w kształcie muszelek, nazwaną "formą do magdalenek".  Poszukałam troszkę w internecie, gdyż o takich ciastkach jeszcze nie słyszałam. Okazało się, że to ekspresowe maleństwa rodem z kuchni francuskiej. Z myślą o Lubym wybrałam kakaową wersję stąd: klik To był strzał w dziesiatkę! Dawno nie zjadłam tak dużo ciastek :D Ponieważ używamy słodkiego kakao, nie dodajemy już cukru. Żeby było zdrowiej, zwykłą mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą, a masło- na olej kokosowy (jedyny tłuszcz, który sprzyja naszej sylwetce). Piecze się je króciutko, więc piekarnik nie zdąży Wam zrobić zbytniego upału w  mieszkaniu ;) Polecam na słodką przekąskę!

 
Kakaowe magdalenki w zdrowszej wersji

 Składniki (na ok. 12 sztuk):

-2 jajka
-60 g słodkiego kakao typu Nesquik
-60 g mąki pełnoziarnistej
-60 g oleju kokosowego
-wanilia (łyżeczka ekstraktu lub trochę cukru z prawdziwą wanilią)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostudzenia. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy kakao i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy, wanilię i proszek, ponownie miksujemy. Masę przelewamy do silikonowej formy do magdalenek (jesli użyjecie metalowej, musicie ją najpierw natłuścić). Z innej formy też wyjdą dobre ;) Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 10 minut, do suchego patyczka. Smacznego! :)
 

Przepis zgłaszam do akcji "W drodze na wakacje"

Embed 8enclgj7hsio4clyboh5f3eccimtugzz 

 
niedziela, 22 czerwca 2014

kawowe lassi

Oj, chwilę mnie tu nie było, wybaczcie. Natłok zajęć pracowo- studiowych skutecznie uniemożliwił mi kulinarne szaleństwa. To jeszcze nie koniec napiętego czasu, więc dziś szybki przepis. W upał i tak nie chce się włączać piekarnika, więc jest jak znalazł ;) Jestem wielbicielką kawy, więc ten przepis:klik od razu przykuł moją uwagę. W parę chwil uzyskujemy świetny orzeźwiający napój o indyjskim rodowodzie. Polecam!

Kawowe lassi

Składniki (na 1 porcję; polecam podwoić):
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-150 ml jogurtu naturalnego
-60 ml wody
-kardamon
-ulubione słodzidło
-kostki lodu

Wodę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią kawę. Dodajemy słodzidło, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną kawę wlewamy do jogurtu, dodajemy kardamon i blendujemy do uzyskania jednolitego napoju. Dodajemy kostki lodu i podajemy. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Letnie orzeźwienie 2014"
 Embed zxyzrtivgay9fhjdj5koofyx3hhovazz

sobota, 07 czerwca 2014

banana lassi

Kiedy w zeszłym roku po raz pierwszy przyrządziłam Mango lassi wiedziałam, że to moja nieostatnia przygoda z tym rodzajem napojów. Przypomnę, że lassi ma indyjski rodowód i ma wiele smaków- zarówno słodkich, jak i słonych. Jest rzadsze niż nasze typowe koktajle, przez co wspaniale orzeźwia. Postanowiłam zrobić wersję bananową, która jest wypadkową wielu przepisów z internetu, ale najbardziej przypomina ten: klik. Gdy macie słodkie banany, wtedy można sobie odpuścić dosładzanie. Moje nie były zbyt słodkie, mimo to smakowało mi bez dosładzania (było wtedy neutralne w smaku). Moi domownicy stwierdzili jednak, że wolą opcję bardziej "na słodko", więc dodałam nieco nowości w mojej kuchni- syropu klonowego. Taka wersja była naprawdę pyszna! Syrop klonowy jest zdrowszy i mniej kaloryczny od cukru, ma niższy indeks glikemiczny, a do tego daje fajny karmelowy posmak. Z pewnością będzie kolejne lassi w tym sezonie! Gorąco polecam :)

Banana lassi

Składniki (na jednego łasucha):
-2 małe lub 1 duży banan
-200 ml jogurtu naturalnego
-200 ml mleka 1,5%
-sporo kardamonu
-kostki lodu
-ewentualnie słodzidło- u mnie syrop klonowy

Banany myjemy, obieramy, pozbawiamy końcówek. Wrzucamy do misy blendera razem z resztą składników. Blendujemy razem z lodem i od razu podajemy (jeśli nasz blender nie mieli lodu, to dodajemy trochę wody i przed podaniem wsadzamy nasz napój do lodówki, porządnie schładzamy). Smacznego!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów