...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
poniedziałek, 15 czerwca 2015

truskawkowe lassi

Gdy na dworze skwar, od razu pojawia się u mnie myśl: lassi! :) a że mamy sezon na truskawki, wybór wariacji smakowej wydał mi się dość oczywisty ;) Przejrzałem wiele kulinarnych stron polskich, amerykańskich i anglojęzycznych stron indyjskich i na podstawie wieeeelu przepisów stworzyłam tę kompozycję. Świetnie orzeźwia i smakuje, bez dodatku cukru. Polecam! :)

Truskawkowe lassi

Składniki (na 2 łasuchów):
-1/2 kg truskawek
-1 szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
-1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
-chlust syropu klonowego
-sporo kardamonu
-dość sporo cynamonu
-laska wanilii

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt i mleko, blendujemy. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy łyżeczką ziarenka z obu połówek i dodajemy do truskawek. Wsypujemy kardamon i cynamon, blendujemy. Na koniec dodajemy syrop klonowy, blendujemy do uzyskania jednolitej barwy. Podajemy schłodzone, można dodać kostki lodu. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Milion smaków truskawek"
 96embed ya7cq42xnquptskuurv63exrmzypsqzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów