...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
sobota, 27 lipca 2013

shake

Korzystając z bogactwa sezonowych owoców, w ciągu ostatnich dni prawie codziennie przyrządzam jakiś koktajl. Na blogach spotkałam się z pomysłem na przyrządzenie shake'a z ciasteczkami. Najczęściej były to ciastka typu Oreo miksowane z lodami i innymi dodatkami. Pomyślałam sobie: a gdyby zrobić tak cookie shake'a, ale mocno owocowego, na kefirze, z dodatkiem zdrowych ciastek? Poeksperymentowałam i... jestem zachwycona! Robiłam już różne kombinacje, przedstawiam przepis na, moim zdaniem, najlepszą. Serdecznie polecam na upały :)

Zdrowszy Cookie Shake

Składniki (dla dwóch łakomczuchów):
-2 duże garści jagód
-330 ml kefiru
-małe opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego
-małe opakowanie jogurtu z mleka koziego
-1 nektarynka
-2 banany
-2 ciastka owsiane i 2 owsiano-kokosowe
-ksylitol do smaku
-ewentualnie mleko dla rozrzedzenia konsystencji

Wszystkie owoce blendujemy z kefirem i jogurtami. Następnie kruszymy ciastka, dodajemy do naszej mieszanki i znowu blendujemy na jednolitą masę. Jeśli shake jest zbyt mało słodki- dodajemy nieco ksylitolu, jesli zbyt gęsty- dodajemy chlust mleka. Ponownie blendujemy. Podajemy schłodzony. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Jagodowa Nam edycja 5!" oraz "Letnie orzeźwienie 2013"

Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz Embed_bmxxfsifknoiln4pmqdpfsmp268gkgzz

niedziela, 21 lipca 2013

jagodowe muff

Przeglądając blogi kulinarne odniosłam ostatnio wrażenie, że chyba tylko ja nie piekłam jeszcze słynnych borówkowych muffinek Nigelli Lawson :P Postanowiłam więc to zmienić, ale oczywiście zrobiłam to na swój sposób. Białą mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą, zmniejszyłam ilosć proszku do pieczenia, zamiast cukru użyłam ksylitolu w pomniejszonej ilości i odrobinki miodu, podwoiłam za to ilość owoców. A że w osiedlowym sklepie nie było borówek- użyłam swojskich jagód :) Efektem są pyszne muffinki, doskonałe ze szklanką mleka. Polecam w jagodowym sezonie! :)
 
Jagodowe muffinki a la Nigella zdrowiej i lżej
 
Składniki (na 12 muffinek):
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100 g mąki kukurydzianej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-ok. 120 g ksylitolu
-pół szklanki oleju
-125 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
-1 jajko
-200 g jagód
-płynny miód
 
Nagrzewamy piekarnik do 200C.  W jednym naczyniu mieszamy obie mąki, proszek, sodę i ksylitol. W drugim roztrzepujemy jajko razem z maślanką i olejem. Suchą mieszankę wsypujemy do mokrej, krótko mieszamy. Dodajemy połowę jagód i delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Równomiernie rozkładamy ciasto w formie. Wierzch każdej muffinki obficie obsypujemy  pozostałymi jagodami. Pieczemy ok. 20 minut  w 200C (choć to zależy od piekarnika- u mnie wetknięty w muffinkę patyczek był suchy dopiero po ok. 30 minutach). Wyciągamy z piekarnika. Jagody na wierzchu jeszcze ciepłych muffinek pokrywamy odrobiną miodu. Studzimy przed wyjęciem z formy. Smacznego! :)
 
Przepis zgłaszam do akcji "Jagodowo Nam edycja 5!"

Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz 

 

 

sobota, 13 lipca 2013

torcik z polentowym kremem

Ostatnio pogoda była wybitnie antypiekarnikowa. Co zrobić, gdy chcemy sobie przysłodzić, ale nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania? Torcik na zimno! Ostatnio znalazłam przepis (tu: http://bezglutenowewaracje.blogspot.com/2012/11/na-sodko-z-kaszy-kukurydzianej.html na bardzo zdrowy krem. I to z czego? Z kaszy kukurydzianej! Bez tłuszczu i cukru! Co więc wymyśliłam? Wspomniany krem (u mnie w wersji czekoladowej) nałożyłam na ciasteczkowy spód, udekorowałam plasterkami banana, co świetnie podbiło "bananowość" kremu. Po paru godzinach chłodzenia w lodówce otrzymujemy pyszny i dobrze się krojący torcik. Serdecznie polecam!

Torcik na zimno z FIT kremem czekoladowym z polenty

Składniki (na tortownicę 23 cm):
Na spód:
-19 zdrowych ciastek (najlepiej domowych, u mnie 15 wielozbożowych i 4 owsiane)
-ok. 4 łyżek masła

Na krem:
-1 szklanka kaszki kukurydzianej (polenty)
-2 szklanki mleka
-2 banany
-3 łyżki gorzkiego kakao
-ksylitol do smaku

+banan na wierzch

Ciastka rozbijamy tłuczkiem na okruszki, mieszamy je z masłem- powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Całość wsadzamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Gotujemy kaszę na mleku na małym ogniu, aż będzie gęsta i wchłonie cały płyn. Kaszę studzimy, a w tym czasie blendujemy banany. Do pulpy bananowej dodoajemy po łyżce kaszy, po każdym dodaniu blendujemy. Dodajemy kakao oraz ksylitol wg uznania, mieszamy. Wyciągamy nasz spód z lodówki, nakładamy nań krem. Na wierzchu układamy plasterki banana. Wstawiamy do lodówki- po kilku godzinach masa pięknie stężeje i można kroić ładne kawałki, ale już wcześniej smakuje pysznie ;) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Dietetyczne słodkości"
Embed_afaszruzeny7wks1k99uekpjc1cfzqzz

niedziela, 07 lipca 2013

mój blog ma rok! :)

Dokładnie rok temu na tym blogu pojawił się pierwszy wpis. Aż trudno mi w to uwierzyć, że to aż tyle czasu i że mój zapał nie okazał sie słomiany ;) Chciałam podziękować wszystkim moim czytelnikom- dla Was aż chce się pisać notki i wrzucać zdjęcia. Dziękuję za wszystkie komentarze, sugestie oraz inspiracje, które znajduję na Waszych blogach. Miło jest wiedzieć, że nie tylko mnie interesują słodkości przyjazne dla zdrowia. Serdecznie Was pozdrawiam i mam nadzieję, że kolejny owocny rok przed nami :)

 

sobota, 06 lipca 2013

kokosowiec

To niesamowite, jak wiele różnych smacznych i beztłuszczowych ciast można wyczarować z połączenia jogurtu naturalnego i mąki kukurydzianej! To moje kolejne ciasto na tej bazie (wpis z 26.01.2013) i pewnie nieostatnie. Tym razem postanowiłam dodać mój ukochany składnik: kokos, który świetnie wpłynął na smak i konsystencję. Ciasto jest wilgotne, pachnące i bardzo smaczne. Do tego bez tłuszczu i glutenu. Polecam! :)

Kokosowiec na jogurcie, bez tłuszczu

Składniki (na keksówkę 20x9 cm)
-4 łyżki z górką mąki kukurydzianej
-180g jogurtu naturalnego
-3 jajka
-5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego demerara
-2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-wanilia wg uznania

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Odstawiamy na bok 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych. Pozostałe wiórki miksujemy wraz z resztą składników tak długo, aż masa będzie pełna bąbelków powietrza. Przelewamy masę do silikonowej keksówki. Wierzch obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi (na tyle delikatnie, by wiórki nie zatonęły w cieście). Pieczemy niecałą godzinę w 180C- warto wcześniej sprawdzic patyczkiem- nie powinien być oblepiony ciastem. Po wystygnięciu można zajadać:) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Dietetyczne słodkości"

Embed_afaszruzeny7wks1k99uekpjc1cfzqzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów