...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
poniedziałek, 28 lipca 2014

lody jogurtowe

Niedawno (dzięki Oli, którą przy okazji pozdrawiam :D), dorobiłam się foremek do lodów z patyczkami. Rewelacyjna sprawa! Mrożę teraz w kółko :D Jednak wśród ulubionych mrożonych przysmaków tradycyjne lody zajmują u mnie dopiero trzecie miejsce. Oczko wyżej plasują się u mnie owocowe sorbety (o których będzie w następnym wpisie), a na miejscu pierwszym- mrożony jogurt. Uwielbiam go, a w okolicy nigdzie go nie mogłam dostać. Na szczęście teraz sama mogę kombinować w domu :) Na pierwszy ogień poszedł ten przepis z Moich Wypieków: klik. Lody są smaczne, lekkie, mało słodkie (choć to też zależy od tego, jakiej domowej zaprawy użyjecie, zmniejszyłam też ilość słodzidła pod postacią miodu) Robi się je bardzo łatwo. Gorąco polecam! :)

Lekkie lody jogurtowo- porzeczkowe

Składniki (na 6 lodów na patyku):
-3/4 szklanki domowej zaprawy porzeczkowej typu owoce w syropie, gęsty kompot (moja była mało słodka)
-1 szklanka jogurtu greckiego 0%
-3 łyżki miodu (w oryginale 6 łyżek golden syrupu)

Jogurt, owoce w syropie i miód blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do foremek na lody, wstawiamy do zamrażarki, minimum na 3- 4 godziny. Jeśli chcemy zjeść loda, musimy foremkę z lodem ogrzewać przez chwilę w dłoniach, a potem ostrożnie pociągnąć za patyczek. Smacznego!


Przepis zgłaszam do akcji "Akcja lodowa 2014" i "Porzeczkowo mi 2014" 
Embed jwzdk3ydtwjnwqv8qfvk8gsxsqxd4qzz  Embed aq2hwtb8j9upoyz6oxdkrwpmjfg6fgzz

sobota, 19 lipca 2014

tartaletka

Lato w pełni, więc nadal omijam piekarnik i inne przyrządy grzejące ;) Postanowiłam więc wymyślić zdrowe tartaletki bez pieczenia. Czytałam nieraz o spodach z płatków kukurydzianych. Nie wiem, może dałam za mało tłuszczu (oleju kokosowego), bo spody kruszyły się niemiłosiernie i najlepiej było wyjadać tartaletki łyżeczką prosto z foremek. Co nie zmienia faktu, że były bardzo smaczne :) Bezglutenowcy muszą dokładnie sprawdzić skład płatków. Amatorzy mocno słodkich przysmaków mogą wybrać inne płatki (spody ze zwykłych kukurydzianych nie są słodkie- słodyczy nadaje tylko krem z awokado). Polecam!

FIT tartaletki bez pieczenia

Składniki (na ok. 5 całkiem dużych tartaletek):
-100 g płatków kukurydzianych
-50 g oleju kokosowego
-1 dojrzałe awokado
-3 łyżki ciemnego kakao
-2 łyżeczki miodu
-ksylitol do smaku

Płatki ubijamy tłuczkiem na drobny pył. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dolewamy do pokruszonych płatków, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dna silikonowych foremek do tartaletek. Wstawiamy je do lodówki. Awokado myjemy, rozcinamy. Wyrzucamy pestkę, miąższ wybieramy łyżeczką i przekładamy do miseczki. Dodajemy kakao, miód i ksylitol, wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Masę nakładamy na przygotowane spody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach możemy zajadać :) Smacznego!

poniedziałek, 14 lipca 2014

fiński deser
To już pewnie ostatni przepis z truskawkami w tym roku. Udało mi się złapać w sklepie smakowite niedobitki ;) i postanowiłam wypróbować przepis stąd: klik
 To fiński deser z manny, przypominający bardzo mocno owocowy, trochę rzadszy budyń. Bardzo smaczny! By było zdrowiej cukier zastępuję ksylitolem, a zwykłą mannę- kaszą manną razową (sprawdza się świetnie). Jeśli już nie upolujecie truskawek, możecie spróbować wersji z innymi owocami. Polecam!

PS. Nawet nie zauważyłam, kiedy mojemu blogowi stuknęły 2 lata... Bardzo Wam dziękuję za to, że tutaj wpadacie :) 

Vispipuuro- fiński deser z manny

Składniki (na 1 duużą lub 2 mniejsze porcje):
-1 szklanka mleka (u mnie 1,5%)
-2 łyżki ksylitolu
-3 łyżki kaszy manny razowej
-dodatki do przybrania- u mnie świeże borówki
 
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy na gładkie puree. Przekładamy je do garnka, do którego dodajemy również ksylitol i 1/2 szklanki mleka (masa wydawała się mi za słodka, ale po późniejszych zabiegach była w sam raz). Dokładnie mieszamy, wstawiamy na palnik. Do reszty mleka (1/2 szklanki) wsypujemy mannę i dokładnie mieszamy. Gdy truskawki się zagotują, zmniejszamy pod nimi ogień i powoli dodajemy mleko z manną, cały czas mieszamy i pilnujemy, by nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, aż manna zgęstnieje. Ściągamy ją z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Przestygłą mieszankę miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż będzie puszysta. Przekładamy do miseczek, przystrajamy, najlepiej owocami (u mnie- lekko kwaskowate borówki). Smacznego!
 
Przepis zgłaszam do akcji "Skandynawskie lato 2014"
 Embed fudmtnhioboz2pgqbnsguojlpguskazz
niedziela, 06 lipca 2014

koktajl

Kolejna superopcja na upały! Zdecydowanie częściej używam teraz blendera niż piekarnika ;) Niemal codziennie robię jakieś koktajle na bazie kefiru i owoców. Użycie serka homogenizowanego jest dla mnie nowością. Koktajl nie jest jednak, wbrew moim wcześniejszym obawom,zbyt gęsty- rozrzedzamy go bowiem sokiem pomarańczowym. O dziwo, wszystko komponuje się tu świetnie. Trzeba wykorzystać czas, kiedy brzoskwinie są takie smaczne! Można obrać je ze skórki, ja jednak tego nie zrobiłam, dzięki czemu miałam koktajl w fajne ciapki ;) Przepis wzięłam stąd: klik. Bardzo polecam!

Brzoskwiniowo- waniliowe orzeźwienie

Składniki (na 1 łasucha, ja podwoiłam, by wystarczyło dla dwóch :>):
-2 brzoskwinie
-1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
-125 ml soku pomarańczowego - najlepiej takiego z miąższem, a jeszcze lepiej- świeżo wyciskanego

Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, kroimy miąższ na kawałki i wrzucamy do misy blendera. Zalewamy to sokiem pomarańczowym, dodajemy serek waniliowy. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy schłodzony.

Przepis zgłaszam do akcji "Letnie orzeźwienie 2014"
Embed zxyzrtivgay9fhjdj5koofyx3hhovazz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów