...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
wtorek, 28 sierpnia 2012

ciastka

Szukałam przepisu na szybkie i proste ciastka z mąką kukurydzianą. Znalazłam tu: http://www.malacukierenka.pl/kruche-ciasteczka-kukurydziane.html Oczywiście zwykłą mąkę pszenną zastapiłam razową. Od siebie dodałam też mleko, cukier waniliowy i rodzynki. Bezpretensjonalne ciasteczka, smakiem przypominają mi ciastka mojej babci :) Najlepsze ze szklanką mleka. Do roboty! ;)

Kruche ciastka razowo- kukurydziane

Składniki (na duży talerz ciastek):
-1,5 szklanki mąki pszennej razowej
-1 szklanka mąki kukurydzianej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 kostki miękkiego masła
-2 duże jajka
-2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego (demerara; dałam mniej)
-2 łyżki mleka
-łyżka cukru waniliowego
-rodzynki

Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło i miksujemy, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy jajka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy rodzynek.  Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy ok. 15 minut w 160C. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Lećmy w kulki"

Embed_d5u4qkua0vh4kxwflgxcyggd3yp1xgzz
sobota, 25 sierpnia 2012

Ananas

Dziś coś, co wyjdzie nawet całkowitym kuchennym debiutantom ;) U Caruni widziałam jakiś czas temu taki przepis: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/01/zamaskowane-brzoskwinie.html Nie miałam jednak ani mąki kukurydzianej, ani brzoskwiń. Później, w moich ulubionych "Ciastach za grosik" (nr 03/2012), znalazłam przepis na ananas w cieście sezamowym, nie miałam jednak ochoty na nic smażonego (a takaż była to receptura;)) Poszłam więc na żywioł- wzięłam to, co mi się najbardziej podobało z każdego z tych przepisów i zmiksowałam je w jeden, od siebie użyłam mąki pełnoziarnistej. Okazało się, że ananas i cynamon świetnie do siebie pasują. Deser jest beztłuszczowy, do tego świeży ananas bardzo sprzyja odchudzaniu:) Do dzieła!

Ananasowy deser light- prosty i zdrowy

Składniki (na 2 porcje):
- 8 plastrów ananasa (najlepiej świeżego)
- 2 jajka
- szklanka z górką mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szklanki fruktozy
-1 czubata łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki prażonego sezamu
       
Rozmącamy jajka. Każdy plaster ananasa maczamy w jajku, a potem dokładnie obtaczamy w mące. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy  połową fruktozy i sezamem. Wsadzamy do kombiwaru (ja tak zrobiłam) lub piekarnika. Zapiekamy w 200C do mocnego zrumienienia (u mnie ok. pół godziny). Wyciągamy, posypujemy resztą fruktozy i oprószamy cynamonem. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Ananas"

Embed_r9blyr4lj1jllyqrbputwlxdkv4f7gzz

środa, 22 sierpnia 2012

poduszki

Niedawno mama podarowała mi coś, co w pobliskim supermarkecie nosiło nazwę "forma do ciastek". Jak dla mnie wygląda to jak forma do muffinek, tyle, że kwadratowych :P Tak czy inaczej, urokliwa foremka nie mogła zbyt długo czekać na wykorzystanie ;) W sierpniowym numerze "Ciast za grosik" znalazłam przepis na muffiny z ziarnami i orzechami. Po moich rozlicznych zmianach w recepturze (zwiększenie ilości ziaren, zmniejszenie o połowę ilości proszku do pieczenia, zmniejszenie ilości soli, zamiana orzechów włoskich na laskowe, zwiększenie ilości płatków owsianych, zastąpienie zwykłego cukru brązowym i co najistotniejsze- dodanie owoców, w tym wypadku śliwek) i zastosowaniu wspomnianej foremki, powstały takie oto poduszeczki :) Nie dość, że napakowane zdrowymi składnikami, to naprawdę pyszne. Gorąco polecam! :) 

Słodkie poduszki pełne zdrowia

Składniki (na 12 "poduszek")
-20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/3 szklanki ulubionych mieszanych ziaren (u mnie: prażony sezam, pestki słonecznika, prażony len)
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-50 ml oleju
-2/3 szklanki mleka
-3 łyżki płynnego miodu naturalnego
-6 dużych śliwek- odpestkowych, pokrojonych na połówki
-tłuszcz do foremek

Na "niby-kruszonkę":
-5 dag posiekanych orzechów laskowych
-1,5-2 łyżki płatków owsianych
-1 łyżka brązowego cukru (demerara)

 Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do jednej miski wsypujemy mąkę, ziarna, proszek i sól, mieszamy. W drugiej rozmącamy jajko widelcem, dodajemy mleko, olej, miód, dokłądnie mieszamy. Mokre skłądniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekłądamy do muffinkowej formy (lub foremek na babeczki/ciastka) cienko wysmarowanej tłuszczem, do 3/4 wysokości. Na środku każdej poduszki kładziemy połówkę śliwki. Przugotowujemy kruszonkę: mieszamy w naczyniu posiekane orzechy, płatki owsiane i cukier. Posypujemy każdą babeczkę. Pieczemy ok. 20 minut w 200C. Studzimy w foremce, aby gorące poduszki nie rozpadły się przy wyciąganiu. Smacznego! :)

w foremce

 

poduszki na talerzu 

Przepis zgłaszam do akcji "Ciasta z owocami sadu"

Ciasta z owocami sadu

niedziela, 19 sierpnia 2012

granola+ muffinki

Jakiś czas temu kupiłam granolę czekoladową. Byłam pewna, że czekoladowa= pyszna. Jednak w ogóle nie przypadła mi do gustu. Zaczęłam szukać sposobu, jak ją bezboleśnie "zużyć". I znalazłam- u blogowego guru- Dorotus76, tutaj:  http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-granola Zastanawiałam się, czy przez granolę muffinki nie będą za twarde, ale nic bardziej mylnego. Jak to ja- zastapiłam mąkę zwykłą mąką pełnoziarnistą. Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych muffinek, jakie w życiu jadłam! Gorąco polecam :)
 
Składniki (na 12 muffinek):
-225 g mąki pełnoziarnistej pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/4 łyżeczki soli
-250 ml jogurtu naturalnego
-1 jajko
-140 g jasnego brązowego cukru (u mnie demerara)
-80 ml oliwy
-250 g dowolnej granoli
 
Przygotowujemy dwa naczynia: w pierwszym mieszamy mąkę, sół i sodę. W drugim- roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, cukier, olej, mieszamy. Zawartość pierwszej miski wsypujemy do drugiej, mieszamy niezbyt starannie.  Następnie wsypujemy granolę, mieszamy. Ciasto rozdzielamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 25 minut w  200C. Studzimy na kratce. Smacznego!

środa, 15 sierpnia 2012

ciastka musli

Miałam chęć na zdrowe ciastka i znalazłam fajny przepis u Ervishy, tu: http://magicznykociolek.blox.pl/2012/06/Ciasteczka-musli-1.html Jest to świetny patent na wykorzystanie zalegającego w szafce musli. Ja wykorzystałam tanie, hipermarketowe, a ciastka wyszły pyszne- smakowały nawet koleżance z pracy, która do takich wypieków podchodzi nieufnie ;) Użyłam brązowego cukru i szczerze radzę nie zastępować go białym- brązowy daje świetny karmelowy posmak. Polecam!

Szybkie ciastka musli

Składniki (ok. 20 dużych ciastek)
-2 szklanki musli (u mnie z rodzynkami)
-1/2 szklanki cukru brązowego demerara
-1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 kostki stopionego masła
-1 łyżeczka miodu
-1  jajko

Jajko roztrzepujemy, wlewamy do miski. Dorzucamy resztę składników, wszystko razem mieszamy.  Z ciasta robimy kulki, układamy na blasze w dość dużych odstępach- ciastka rosną w trakcie pieczenia. Spłaszczamy je łyżką. Pieczemy w 170 C przez ok. 20- 25 minut, do złotego koloru. Studzimy na blasze, czekamy aż ciastka stwardnieją. Smacznego! :)

sobota, 11 sierpnia 2012

banana

Chlebek bananowy- pozycja obowiązkowa na blogach z wypiekami. Przepis na dietetyczną wersję znalazłam u Caruni, tutaj: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2011/11/dietetyczny-bananowy-chleb-d.html Ma w sobie całe mnóstwo dodatków, które dodają mu smaku i uroku :) Moje pierwsze ciasto upieczone na superzdrowej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zrezygnowałam z dodatku białej mąki- moje ciasto jest w 100% razowe.  Orzechy włoskie zastąpiłam laskowymi, bo takie wolę :D Zapraszam do pieczenia!


Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

-2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki fruktozy
- garść orzechów laskowych
- 80 g gorzkiej czekolady (najlepiej bezcukrowej), pokruszonej na kawałeczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno+ odrobina do wysmarowania formy.
- 1 jajko
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 1/2 szklanki kefiru 0%
- bułka tarta do formy
- opcjonalnie: cukier puder z fruktozy do  posypania
           
         
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę, fruktozę) mieszamy ze sobą,  osobno mieszamy mokre (oliwę, jajko, banany, kefir). Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- ja piekłam w 180C ok. 35- 40 minut (ale warto sprawdzić wcześniej)- do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać fruktozowym pudrem. Smacznego!  :)

banana2

sobota, 04 sierpnia 2012

placki

Niedawno sprawiłam sobie specjalną patelnię do placków i musiałam ją przetestować :) a że jestem aktualnie pod urokiem mąki kukurydzianej, wykorzystałam przepis z bloga Moje Twory Przetwory, który możecie znaleźć tu: http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/03/placuszki-kukurydziane.html Placuszki są pyszne i leciutkie jak puch, doskonałe dla glutenowych alergików, ale nie tylko. Do tego dziecinnie proste do wykonania- zachęcam wszystkich  do spróbowania! :)
PS. będzie króciuteńka przerwa na blogu, ponieważ udaję się na zasłużony wypoczynek ;) Do zobaczenia niebawem:)

Składniki (na ok. 20 miniplacuszków= 2 porcje)
·6 łyżek stołowych mąki kukurydzianej
·1 szklanka mleka
·1 łyżka stołowa cukru waniliowego
·3 łyżki stołowe oleju
·1 jajko

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto (możemy to również wymieszać  za pomocą rózgi, ale trzeba być bardzo dokładnym).  Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu- olej w cieście w zupełności załatwia sprawę-  do uzyskania złocistej barwy, około 30-40 sekund z każdej strony.  Wskazówka: w trakcie smażenia co jakiś czas dokładnie mieszamy "czekające na swoją kolej" surowe ciasto, bo mąka gromadzi się na dnie naczynia. Jemy "samodzielnie" lub podajemy z ulubionymi dodatkami- ja jadłam z jogurtem i dżemem i tę kombinację zdecydowanie polecam :) Smacznego!

 Przepis zgłaszam do akcji "Kukurydziane wariacje"

Kukurydziane wariacje ;)

środa, 01 sierpnia 2012

suflet

Jestem wielbicielką kaszy manny, więc gdy ujrzałam ten przepis w "Ciastach za grosik" (nr 05/2012), musiałam go wypróbować. W oryginale suflet pieczony był w piekarniku, ja zrobiłam go w kombiwarze- wyjdzie tak i tak :) Oczywiście zastąpiłam zwykły cukier brązowym. Gazeta podawała, że są to składniki na dwie porcje- wg mnie wystarczy tego na 3 naprawdę duże lub 4 nieco mniejsze porcje. Suflet jest pyszny i leciutki- polecam wszystkim:)

Skłądniki (na 3 duuże/ 4 porcje):
-8 dag kaszy manny
-2 szklanki mleka
-5 dag cukru brązowego demerara
-skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
-2 jajka (osobno białka i żółtka)
-2 łyżki masła
-sól (szczypta)
-tłuszcz i bułka tarta do formy
-lubiane jędrne owoce (np. gruszki, brzoskwinie; u mnie: mandarynki z puszki)

Kaszę mannę rozrabiamy niewielką ilością wody (tak, by nie było grudek). Zagotowujemy mleko, wlewamy na nie kaszę. Gotujemy na gęsto z połową cukru. Zdejmujemy z ognia, wciąż mieszając, dodajemy  masło, skórkę z cytryny oraz żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z nich sztywną pianę, wciąż ubijając, dodajemy powoli pozostały cukier. Delikatnie łączymy kaszę z pianą. Żaroodporne naczynie (jedno duże lub mniejsze naczynia, dopasowane ilością do liczby jedzących) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do naczynia, wierzch wyrównujemy łyżką. Kawałki owoców układamy dekoracyjnie na suflecie. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180C. Smacznego!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów