...czyli wypieki, które mniej gryz± w sumienie
sobota, 24 sierpnia 2013

muffinkowy ¶liwkowiec

Dlaczego muffinkowy? Bo, choć to duże i pełnoprawne ciacho, robi się je metod± muffinkow± (czyli krótko ł±czy się pomieszane oddzielnie mokre i suche składniki). Wykorzystałam ten przepis: http://kuchcikowo.wordpress.com/2013/05/23/muffinkowe-ciasto-z-truskawkami/  Zmieniłam m±kę na pełnoziarnist±, użyłam ¶liwek.  Wyszło z tego fajne, bardzo bardzo smaczne, bezpretensjonalne ciasto. Gor±co polecam w sezonie ¶liwkowym! :)
 
Pełnoziarnisty muffinkowy placek ¶liwkowy
 
Składniki (na kwadratow± formę o boku 23 cm)
- 220 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
-60 g cukru br±zowego trzcinowego
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier z wanili± do smaku
-70 g masła
-3/4 szklanki mleka
-2 jajka
-¶liwki
 
Masło roztapiamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170C. M±kę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mieszamy ostudzone płynne masło, mleko i jajka. Such± mieszankę wsypujemy do mokrej, mieszamy tylko do poł±czenia składników. Przelewamy do silikonowej formy (lub lekko natłuszczonej zwykłej). Na wierzchu układamy ¶liwki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy ok. 50 minut w 170C- do suchego patyczka. Wyci±gamy z piekarnika i studzimy. Smacznego!
 
Przepis zgłaszam do akcji "¦liwkowa Akcja I" i "Lato z ciastami ucieranymi"
 
sobota, 17 sierpnia 2013

pudding z ricotty

Lubię serniki. Nie mam jednak motywacji, by je piec, gdyż mój głowny konsument wypieków-Luby- należy do w±skiego grona osób, które takich ciast nie lubi±. Sama bym całej blachy sernika nie zjadła... chyba ;) Przemycam więc sernikowe smaki w różnych wypiekach. Była już tarta serowa, były placki, a teraz zrobiłam toskański pudding z ricotty wg tego przepisu: http://jatugotuje.blogspot.com/2013/07/toskanski-pudding-z-ricotty-z-malinami.html Luby stwierdził, że choć ma sernikowy smak, to jest bardzo dobry, więc chyba lepszej rekomendacji nie trzeba ;) Nie jest to zbyt fotogeniczny deser, ale nadrabia smakiem ;) Polecam!

Toskański pudding z ricotty

Składniki (na 4 małe porcje):
-250 g ricotty
-3 żółtka
-50 g br±zowego cukru trzcinowego (dałam troszkę mniej)
-1 łyżka wanilii
-drobne owoce (u mnie borówki)
-masło do foremki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, całe jego dno pokrywamy owocami. Nagrzewamy piekarnik do 200C. Miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy ser oraz wanilię, ponownie miksujemy. Powstał± mas± zalewamy owoce w foremce. Pieczemy ok. 15 minut w 200C, aż wierzch będzie ¶cięty i lekko przyrumieniony. Jemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja Zapiekanki- edycja 2" oraz "Serniki 2013- edycja letnia"

Embed_q9cznvamyes12gbmoklamnzcsaompazz Embed_wqx0cbjcr8bgqdryqckcy1aig4y9iazz

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

gofrowe love

Wiecie, jaki smak kojarzy mi się nieodł±cznie z wakacjami nad morzem? Gofry! Ich smak i zapach od razu przywołuj± u mnie wspomnienia z wieczornych spacerów po molo :) Kiedy więc Luby wydobył z czelu¶ci swoich szafek kuchennych gofrownicę, od razu zamarzyłam o odtworzeniu tych wspomnień, choć nigdy wcze¶niej nie próbowałam robić gofrów w domu. Nie było łatwo- sprzęt był wiekowy, zbuntowany i pozbawiony instrukcji obsługi, ale udało nam się. Oczywi¶cie, musiały być to gofry zdrowsze niż zwykle- wybrałam ten bezcukrowy przepis better choice: http://zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com/2012/08/razowe-gofry.html, ale zamiast mieszać m±kę razow± z bielsz±, użyłam wył±cznie m±ki pełnoziarnistej. Ja zjadłam swoje z malinami i jogurtem greckim, a Luby, bardziej tradycyjnie (i mniej dietetycznie), z malinami i bit± ¶mietan±. Wyszły pyszne- gor±co polecam! :)

Pełnoziarniste gofry bez cukru

Składniki (dla 2 osób):
-1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej
-1 jajko
-1/2 szklanki wody
-szklanka chudego mleka (u mnie 1,5%)
-łyżka ksylitolu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka oleju + odrobina do gofrownicy
+ ulubione dodatki (u mnie jogurt grecki i maliny z odrobin± ksylitolu)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy, odstawiamy na 2-3 minuty. Porz±dnie rozgrzewamy gofrownicę i pokrywamy j± cienk± (!) warstw± oleju (np. za pomoc± kuchennego pędzelka). Nakładamy niezbyt grub± warstwę masy i smażymy do uzyskania złotobr±zowej barwy gofrów. Podajemy z wybranymi dodatkami, np. jogurtem greckim i malinami. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Wszystko z malinami"
Embed_x0y54zalqb5ld5c5gg3hyswc3ppkrwzz

sobota, 03 sierpnia 2013

Babeczki BBB

Bananowe. Bezglutenowe. Bezjajeczne. Bajeczne! Naprawdę pyszne babeczki. Już dawno planowałam zrobić intensywnie bananowe muffinki, a ten przepis (znaleziony w "Ciastach za grosik" nr 7/2013 ) wydał mi się najlepszy. Od siebie dla koloru i dodatkowych walorów zdrowotnych dodałam do nich jagód goji. W internecie wielokrotnie spotkałam się z nazywaniem ich najzdrowszymi owocami ¶wiata, zawieraj± bowiem m.in. antyoksydanty, witaminy, błonnik i białko. Gor±co polecam! :)

Kukurydziane muffinki bananowe z jagodami goji

Składniki (na 12 muffinek)
-4 dojrzałe banany
-2/3 szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki oleju
-2 szklanki m±ki kukurydzianej
-1/4 szklanki br±zowego cukru trzcinowego
-czubata łyżeczka sody oczyszczonej (może być też proszek do pieczenia, uczuleni na gluten musz± się upewnić co do składu)
-duża gar¶ć jagód goji

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Banany (umyte, obrane i z odcietymi końcówkami) rozgniatamy widelcem. Mieszamy je z jogurtem i olejem. W osobnym naczyniu mieszamy m±kę kukurydzian±, cukier i sodę. Such± mieszankę wsypujemy do mokrej, mieszamy niezbyt dokładnie łyżk±. Wsypujemy jagody goji, mieszamy krótko i delikatnie. Masę rozdzielamy pomiędzy 12 wgłębień w formie na muffinki, wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 30 minut w 180C. Po ostudzeniu wyciagamy z formy. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Kukurydziane wariacje II" 

Embed_rq4scbxklc3kf9awdwxntsj6cu4lfqzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów