...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
wtorek, 26 sierpnia 2014

gwiazdka z ricotty

Fajny pomysł zaczerpnięty z kanału TV Kuchnia Plus. Prosty, szybki, lekki, bardzo smaczny! Zajadany z apetytem nawet przez mojego antysernikowego Lubego ;) Dojrzałe mango pasuje tu idealnie! Tradycjonaliści mogą dołożyć jakiś spód, ale wg mnie nie jest on potrzebny- bardzo odpowiadają mi takie ni to ciacha, ni to sufleciki. Spróbujcie koniecznie :)

Najprostsze serniczki z ricotty, bez cukru i tłuszczu

Składniki (na 3 duże porcje lub 4 mniejsze):
-1 (250 g) opakowanie ricotty
-1 jajko
-miód do smaku
-wanilia w ulubionej formie i ilości ;)
-1 duże dojrzałe mango

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Do miski wkładamy ricottę, wbijamy jajko, dodajemy miód i wanilię. Całość dokładnie łączymy ze sobą za pomocą widelca. Przekładamy masę do silikonowych foremek na tartaletki/kokilek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 180*C- aż masa się zrumieni. W tym czasie myjemy, obieramy i pozbawiamy pestki mango. Miąższ kroimy na półksiężyce lub drobniejsze kawałki. Wyciągamy serniczki z piekarnika, studzimy. Wykładamy na talerzyki, obkładamy kawałkami mango. Smacznego! :)

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

placki z manny

Uwielbiam placki! Choć jest to danie z reguły proste do wykonania, jest też niezwykle kreatywne- można tworzyć wręcz tysiące kombinacji! Oczywiście najbardziej lubię zdrowsze wersje. Bez mąki? Super!A że te placki są z uwielbianej przez mojego Lubego manny:klik, to wykonałam je zaraz po znalezieniu przepisu. By było zdrowiej użyłam manny razowej. Bez obaw- placki nie są przez to mniej apetyczne. Do tego z ciastem świetnie się "współpracuje"- jestem kiepska w obracaniu placków na patelni, a tutaj wszystkie wyszły kształtne i nienaruszone :D Placki są neutralne w smaku- my jedliśmy je na słodko (z domowymi powidłami śliwkowymi i domową konfiturą jagodową), ale świetnie sprawdziłyby się też wg mnie jako dodatek do mięsa z sosem. Polecam!

Placki z manny razowej, bez mąki

Składniki (na 18 miniplacuszków):
-120 g kaszy manny razowej
-1 jajko
-150 ml mleka
-2 łyżeczki soku z cytryny
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-odrobina oleju do smażenia

Do miski wsypujemy mannę i proszek, mieszamy. Osobno roztrzepujemy jajko, łączymy je z mlekiem. Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni odrobine oleju, mieszamy naszą masę i wylewamy ją na patelnie tworząc małe placuszki. Smażymy po ok. pół minuty z każdej strony- aż brzegi będą ścięte, a placki będą łatwo odchodzić od patelni. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Lekkie desery bez piekarnika"

Embed na1qec7jfeifoqbtnsyyirwo1yttkazz

wtorek, 12 sierpnia 2014

pudding z quinoa

Skuszona wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi komosy ryżowej (należy do tzw "superfoods", jest źródłem białka, żelaza, magnezu, potasu, cynku, fosforu, kwasu foliowego, witamin z grupy B i błonnika) już jakiś czas temu nabyłam jej opakowanie (w niezbyt przystępnej cenie) i... odstawiłam do kuchennej szafki. Nie miałam na nią żadnego pomysłu. Aż do teraz. Znalazłam przepis na "budyń" z komosy, tu: klik i od razu go wypróbowałam. Powiem Wam- naprawdę warto! To naprawdę zdrowy deser (oprócz quinoa zawiera też inne superfood- jagody goji, nie ma w sobie za to tłuszczu, mąki i glutenu), a do tego przepyszny! Gorąco polecam!

Pudding z quinoa

Składniki (na 4 porcje):
-1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
-4 szklanki mleka
-1/4 szklanki ksylitolu
-1/4 szklanki nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego
-3 łyżki jagód goji
-1/5 szklanki ulubionych orzechów- u mnie trochę więcej migdałów
-1/2 łyżeczki cynamonu
-kardamon
-owoce do przybrania (u mnie świeże morele)

Mleko mieszamy z ksylitolem, cukrem, cynamonem i kardamonem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy komosę ryżową i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Orzechy siekamy. Po ok. 20 minutach gotowania dodajemy jagody goji i orzechy, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie większość płynu i przyjmie budyniową konsystencję. Nie zapominamy przy tym o częstym i dokładnym mieszaniu- komosa lubi się przypalać. Ściągamy nasz budyń z ognia, przekładamy do salaterek, studzimy. Przyozdabiamy świeżymi owocami. Następnie wsadzamy do lodówki- na tak długo, ile powstrzymamy się od jedzenia ;) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Lekkie desery bez piekarnika vol 2"
Embed na1qec7jfeifoqbtnsyyirwo1yttkazz

sobota, 02 sierpnia 2014

sorbet

Jak już wspominałam ostatnio, jestem amatorką owocowych sorbetów. Kiedyś jadłam sklepowy z mango- był dobry, ale dla mnie za słodki. Postanowiłam przyrządzić podobny sama, bazując na przepisie z MW: klik. Jednak płynna masa była dla mnie za mało wyrazista w smaku, więc, za namową taty dodałam wanilii i przede wszystkim- cynamonu. To był strzał w dziesiątkę! Efekt jest naprawdę pyszny, jego jedynym minusem jest długi czas mrożenia. Polecam! :)

Sorbet mango z cynamonem

Składniki (na 6 porcji):
-1 duże mango (im dojrzalsze, tym lepiej)
-szklanka wody
-3 łyżki słodzidła (polecam miód)- jeśli wasze mango jest mocno słodkie, można mniej posłodzić
-wanilia w formie i ilości wg uznania
-duża szczypta cynamonu

Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej słodzidło i mieszamy, by dobrze się rozpuściło. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Mango myjemy, obieramy, pozbawiamy pestki. Miąższ blendujemy. Dodajemy naszą słodką wodę i znów blendujemy. Dodajemy wanilię i cynamon, blendujemy. Masę przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez 12 godzin. Przed wyciąganiem sorbetów z foremek ogrzewamy chwilę foremki w dłoniach.  Smacznego!:)

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja lodowa 2014"

Embed jwzdk3ydtwjnwqv8qfvk8gsxsqxd4qzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów