...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie
niedziela, 18 października 2015

 ciastka

Jakiś czas temu miałam potrzebę zgubienia kilku kilogramów. Zaopatrzyłam się wtedy w kilka rodzajów wafli ryżowych. Waga spadła, ale wafle zostały :P Gdy więc zobaczyłam ten przepis na blogu foodmania, wiedziałam- to coś dla mnie! Dzięki niemu zmniejszyłam zapasy wafli, a Luby chętnie pałaszował ciastka, bo kojarzyły mu się z ukochanymi w dzieciństwie szyszkami z ryżu preparowanego :D Bez cukru, tłuszczu i mąki, a do tego superproste. Polecam!

FIT ciastka z wafli ryżowych

Składniki (na ok. 23 ciastka):
-14 wafli ryżowych
-1 banan
-2 białka
-2 garście daktyli
-1 łyżka syropu klonowego (u mnie niepełna- po prostu zabrakło :P)

Wafle ryżowe drobno kruszymy (uwierzcie mi, to najżmudniejszy etap pracy przy tych ciastkach- czyż nie brzmi to zachęcająco? :D). Daktyle kroimy, dodajemy do wafli. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C. Banana myjemy, obieramy, odcinamy końcówkę. Można go zblendować, ja po prostu rozpaćkałam go widelcem :P Papkę dodajemy do wafli z daktylami, dodajemy również dwa białka i syrop klonowy, wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy ciasteczka (będą się kleić). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180*C. Wyciągamy, przestudzamy, ściągamy z blachy. Smacznego :)

sobota, 03 października 2015

borówkowe


Jako, że ostatnio temperatury dość znacznie spadły, postanowiłam pogodzić się z moim piekarnikiem ;) Miałam sporo mąki kukurydzianej, więc wybrałam ten przepis. Zamiast cukru użyłam erytrolu- pamiętajcie przy dawkowaniu, że to daje nam mniej słodki wypiek. Ten jest mało słodki, ale dla mnie w sam raz ;) Zrezygnowałam z dodawania aromatu. Użyłam moich ukochanych owoców- borówek. nie pomijajcie owoców, ciasta kukurydziane są bowiem dość suche. Nie jest to jakieś "ciasto życia" ;) ale przyjemnie jest zjeść kawałek do kawy.  Spróbujcie!

Kukurydziane ciasto z borówkami, bez cukru

Składniki (na tortownicę 23 cm):

-4 jajka
-1 szklanka erytrolu
-1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki wody
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 szklanka borówek

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Miksujemy jajka z erytrolem do uzyskania jasnej, aksamitnej masy. Po chwili dodajemy mokre składniki: oliwę, wodę i ocet jabłkowy, wszystko razem miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, znowu miksujemy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy. Na wierzchu układamy umyte i osuszone borówki, lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w 190*C, do suchego patyczka. Wyciągamy, przestudzamy trochę w formie, wykładamy na talerz, po ostudzeniu kroimy i jemy :) Smacznego!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów