...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie

napoje

sobota, 05 września 2015

 

 
zdjęcie stąd
 

Ostatnio sporo naczytałam się o tym, jak zdrowe są tzw. zielone koktajle. Są to mikstury, w których zmieszane są owoce, zielone rośliny liściaste i jakiś "rozrzedzacz" według uznania, najczęściej jest to woda, ale może być to też np.mleko, sok, herbata. Im naturalniej, tym lepiej. Przyznaję, że do tej pory koktajl z reguły oznaczał dla mnie gęsty miks owoców, jogurtu i jakiegoś słodzidła. Nie wyobrażałam sobie, jak dodać do nich jakiejś zieleniny bez szkody dla smaku. Postanowiłam poeksperymentować. Na początek, żeby się nie zniechęcić, wybrałam bazylię, bo jej smak jest świeży i pozbawiony pikantnej nuty. To był strzał w dziesiątkę. Wypróbowałam już wiele kombinacji, tu przedstawiam Wam moje najsmaczniejsze pomysły. Wszystkie mają małą ilość składników i nie zawierają żadnych dosładzaczy, a mimo to są smakowite :) Mam nadzieję, że wymyślę jakieś smaczne napoje z innymi rodzajami zieleniny, bo to w końcu samo zdrowie :) Polecam

Koktajl nr 1- odświeżający 

-2 brzoskwinie
-1/2 dużej nektaryny 
-10 liści bazylii
-woda mineralna

Owoce i bazylię myjemy. Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na kawałki, ale nie pozbawiamy skórek. Blendujemy. Liście bazylii rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do brzoskwiniowej pulpy, dolewamy wody i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 
Koktajl nr 2- deserowy

-1 melon (u mnie Galia)
-2 spore banany
-5 liści bazylii 

Myjemy owoce i liście. Melona przekrawamy, wydłubujemy jego miąższ i mieszamy go z sokiem, który wypłynie z owocu (nie będzie już potrzebny rozrzedzacz). Banany obieramy, pozbawiamy końcówek, w kawałkach dodajemy do melona, blendujemy. Liście bazylii rwiemy na kawałki, dokładnie blendujemy całość.

 
Koktajl nr 3- orzeźwiający

-spory kawałek arbuza
-garstka malin
-1 limonka 
-10 liści bazylii 

Owoce i liście myjemy. Wybieramy miąższ z arbuza uważając, by do misy blendera nie dostały się pestki, wrzucamy maliny. Limonkę przekrawamy na pół i z obu połówek wyciskamy sok. Sok dodajemy do arbuza z malinami, blendujemy. Liście bazylii rwiemy na kawałki, dodajemy do owoców, dokładnie blendujemy. 

Koktajle najlepiej wypić zaraz po przygotowaniu. Smacznego! :)

poniedziałek, 15 czerwca 2015

truskawkowe lassi

Gdy na dworze skwar, od razu pojawia się u mnie myśl: lassi! :) a że mamy sezon na truskawki, wybór wariacji smakowej wydał mi się dość oczywisty ;) Przejrzałem wiele kulinarnych stron polskich, amerykańskich i anglojęzycznych stron indyjskich i na podstawie wieeeelu przepisów stworzyłam tę kompozycję. Świetnie orzeźwia i smakuje, bez dodatku cukru. Polecam! :)

Truskawkowe lassi

Składniki (na 2 łasuchów):
-1/2 kg truskawek
-1 szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
-1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
-chlust syropu klonowego
-sporo kardamonu
-dość sporo cynamonu
-laska wanilii

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt i mleko, blendujemy. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy łyżeczką ziarenka z obu połówek i dodajemy do truskawek. Wsypujemy kardamon i cynamon, blendujemy. Na koniec dodajemy syrop klonowy, blendujemy do uzyskania jednolitej barwy. Podajemy schłodzone, można dodać kostki lodu. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Milion smaków truskawek"
 96embed ya7cq42xnquptskuurv63exrmzypsqzz

środa, 07 stycznia 2015

grzaniec

Alkohol piję rzadko, pod tym względem jestem zdecydowanie poniżej średniej krajowej ;) Jednakże w sezonie zimowym lubię grzańce, szczególnie grzane wino. Niedawno mój Luby zaczął przygotowywać grzańca z piwa, ale w całkiem inny sposób, niż robią to w knajpkach. Jego grzaniec jest kremowy, smakuje właściwie jak deser. Przepyszny! A przepis na niego znalazł z tyłu opakowania przyprawy do grzańca z Kamisa. Odrobinę podkręcił go goździkami i uzyskał bardzo smakowity efekt. Podaję dwa warianty- mniej i bardziej kaloryczny. Według mnie ten "chudszy" smakuje lepiej :) Polecam!

Grzaniec szlachecki

Składniki:
-1/2 litra jasnego piwa
-2 żółtka
-opakowanie przyprawy do grzańca (można też samemu pokombinować z cukrem, cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem- tak, by uzyskać mieszankę o wadze 40 g)
-goździki do smaku
-w wersji "wypasionej": 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

Do kubka wlewamy żółtka i wsypujemy przyprawę, razem ucieramy. Piwo wlewamy do rondla, podgrzewamy, stopniowo dolewamy do żółtek, ciągle przy tym mieszając. Dodajemy goździki, ponownie podgrzewamy, ale uważamy, by nasza mikstura sie nie zagotowała. W wersji wypasionej dodajemy teraz 3- 4 łyżki słodkiej śmietanki, znowu podgrzewamy bez zagotowania. Przelewamy grzańca do wysokiego kufla, podajemy natychmiast. Smacznego!
 

niedziela, 06 lipca 2014

koktajl

Kolejna superopcja na upały! Zdecydowanie częściej używam teraz blendera niż piekarnika ;) Niemal codziennie robię jakieś koktajle na bazie kefiru i owoców. Użycie serka homogenizowanego jest dla mnie nowością. Koktajl nie jest jednak, wbrew moim wcześniejszym obawom,zbyt gęsty- rozrzedzamy go bowiem sokiem pomarańczowym. O dziwo, wszystko komponuje się tu świetnie. Trzeba wykorzystać czas, kiedy brzoskwinie są takie smaczne! Można obrać je ze skórki, ja jednak tego nie zrobiłam, dzięki czemu miałam koktajl w fajne ciapki ;) Przepis wzięłam stąd: klik. Bardzo polecam!

Brzoskwiniowo- waniliowe orzeźwienie

Składniki (na 1 łasucha, ja podwoiłam, by wystarczyło dla dwóch :>):
-2 brzoskwinie
-1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
-125 ml soku pomarańczowego - najlepiej takiego z miąższem, a jeszcze lepiej- świeżo wyciskanego

Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, kroimy miąższ na kawałki i wrzucamy do misy blendera. Zalewamy to sokiem pomarańczowym, dodajemy serek waniliowy. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy schłodzony.

Przepis zgłaszam do akcji "Letnie orzeźwienie 2014"
Embed zxyzrtivgay9fhjdj5koofyx3hhovazz

niedziela, 22 czerwca 2014

kawowe lassi

Oj, chwilę mnie tu nie było, wybaczcie. Natłok zajęć pracowo- studiowych skutecznie uniemożliwił mi kulinarne szaleństwa. To jeszcze nie koniec napiętego czasu, więc dziś szybki przepis. W upał i tak nie chce się włączać piekarnika, więc jest jak znalazł ;) Jestem wielbicielką kawy, więc ten przepis:klik od razu przykuł moją uwagę. W parę chwil uzyskujemy świetny orzeźwiający napój o indyjskim rodowodzie. Polecam!

Kawowe lassi

Składniki (na 1 porcję; polecam podwoić):
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-150 ml jogurtu naturalnego
-60 ml wody
-kardamon
-ulubione słodzidło
-kostki lodu

Wodę doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią kawę. Dodajemy słodzidło, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną kawę wlewamy do jogurtu, dodajemy kardamon i blendujemy do uzyskania jednolitego napoju. Dodajemy kostki lodu i podajemy. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Letnie orzeźwienie 2014"
 Embed zxyzrtivgay9fhjdj5koofyx3hhovazz

sobota, 07 czerwca 2014

banana lassi

Kiedy w zeszłym roku po raz pierwszy przyrządziłam Mango lassi wiedziałam, że to moja nieostatnia przygoda z tym rodzajem napojów. Przypomnę, że lassi ma indyjski rodowód i ma wiele smaków- zarówno słodkich, jak i słonych. Jest rzadsze niż nasze typowe koktajle, przez co wspaniale orzeźwia. Postanowiłam zrobić wersję bananową, która jest wypadkową wielu przepisów z internetu, ale najbardziej przypomina ten: klik. Gdy macie słodkie banany, wtedy można sobie odpuścić dosładzanie. Moje nie były zbyt słodkie, mimo to smakowało mi bez dosładzania (było wtedy neutralne w smaku). Moi domownicy stwierdzili jednak, że wolą opcję bardziej "na słodko", więc dodałam nieco nowości w mojej kuchni- syropu klonowego. Taka wersja była naprawdę pyszna! Syrop klonowy jest zdrowszy i mniej kaloryczny od cukru, ma niższy indeks glikemiczny, a do tego daje fajny karmelowy posmak. Z pewnością będzie kolejne lassi w tym sezonie! Gorąco polecam :)

Banana lassi

Składniki (na jednego łasucha):
-2 małe lub 1 duży banan
-200 ml jogurtu naturalnego
-200 ml mleka 1,5%
-sporo kardamonu
-kostki lodu
-ewentualnie słodzidło- u mnie syrop klonowy

Banany myjemy, obieramy, pozbawiamy końcówek. Wrzucamy do misy blendera razem z resztą składników. Blendujemy razem z lodem i od razu podajemy (jeśli nasz blender nie mieli lodu, to dodajemy trochę wody i przed podaniem wsadzamy nasz napój do lodówki, porządnie schładzamy). Smacznego!

sobota, 15 marca 2014

 orzechowy

Przeglądając stare numery "Shape'a" natknęłam się na artykuł o smoothie, a w nim na ten przepis. Obok nazwy "tort orzechowy w płynie" nie mogłam przejść obojętnie ;) Troszkę pozmieniałam- nie miałam likieru, tylko mocniejszą brandy, zmniejszyłam więc jej ilość, by nie wyszedł zbyt alkoholowy koktajl. Przez mniejszą ilość płynu smoothie robiło się gęstsze, więc zmniejszyłam też ilość płatków owsianych. Efekt jest pyszny!
 
Tort orzechowy w płynie
 
Składniki (na dwie porcje):
-1 banan
-3 łyżki masła orzechowego (u mnie typu crunchy)
-3 łyżki płatków owsianych (u mnie 1,5)
-75 g jogurtu greckiego
-30 ml likieru orzechowego Baileys (u mnie 18 ml brandy)
-1 łyżka miodu (jesli dajecie gorzki alkohol typu brandy, to można dodać odrobinkę więcej)
-trochę gorącej wody
-ewentualnie łyżka gorzkiego kakao (pominęłam)
 
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą (tak, by woda przykryła całe płatki). Odstawiamy na 15 minut. Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do blendera. Po odczekaniu kwadransa odlewamy wodę  z płatków. Płatki (bez wody) dodajemy do reszty składników, blendujemy. Podajemy schłodzone. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
 
Przepis zgłaszam do akcji "Lekkie desery bez piekarnika"
 Embed gz04xnt9nfs2ykjxjr5avwr8rdhwvgzz

 

sobota, 25 stycznia 2014

Sahlab (inaczej: salep) to pyszny, gęsty, słodki arabski napój. Do tego prosty w przygotowaniu. Nie oszukujmy się- dzisiejszy, "komercyjny" sahlab różni się składem od tradycyjnego. Warto jednak wiedzieć, że o napoju tym pisał już w 1808 w "Dykcyonarzu Roślinnym" Jan Krzysztof Kluk, gdzie polecał go na biegunki i suchoty oraz dla organizmów wyniszczonych chorobą. Ponadto napój ten był zalecany "dla oziębłych do sprawy małżeńskiej" ;) I choć unowocześniony salep pewnie aż tylu walorów nie posiada, to i tak go polecam ze względu na smak :) Przepis wzięłam stąd: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02/sahlab-egipski-sodki-napoj.html Do dzieła!

Sahlab

Składniki (na 4 duże porcje):

-4 szklanki mleka
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-cukier do smaku (wg arabskiej tradycji kulnarnej powinno być słodko)
-wanilia w ilości wg uznania
-cynamon
-płatki migdałowe (lub posiekane niesolone pistacje)

Odlewamy kilka łyżek mleka, dokładnie mieszamy z mąką kukurydzianą. Resztę mleka wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Obserwujemy mleko- zanim zacznie się gotować dodajemy do niego stopniowo naszą mieszankę z mąki i mleka, cały czas intensywnie mieszamy (uważamy, by nie powstały grudki). Po zagotowaniu dodajemy wanilię i cukier. Gotujemy i mieszamy kilka minut, aż płyn nieco zgęstnieje. Przelewamy do naczyń, posypujemy cynamonem (ja posypałam bardzo obficie) i płatkami migdałowymi. Podajemy na gorąco. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Kuchnia arabska" Embed 70tvjbxwrxbiivkos3oq0qrqwsj4tqzz

sobota, 27 lipca 2013

shake

Korzystając z bogactwa sezonowych owoców, w ciągu ostatnich dni prawie codziennie przyrządzam jakiś koktajl. Na blogach spotkałam się z pomysłem na przyrządzenie shake'a z ciasteczkami. Najczęściej były to ciastka typu Oreo miksowane z lodami i innymi dodatkami. Pomyślałam sobie: a gdyby zrobić tak cookie shake'a, ale mocno owocowego, na kefirze, z dodatkiem zdrowych ciastek? Poeksperymentowałam i... jestem zachwycona! Robiłam już różne kombinacje, przedstawiam przepis na, moim zdaniem, najlepszą. Serdecznie polecam na upały :)

Zdrowszy Cookie Shake

Składniki (dla dwóch łakomczuchów):
-2 duże garści jagód
-330 ml kefiru
-małe opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego
-małe opakowanie jogurtu z mleka koziego
-1 nektarynka
-2 banany
-2 ciastka owsiane i 2 owsiano-kokosowe
-ksylitol do smaku
-ewentualnie mleko dla rozrzedzenia konsystencji

Wszystkie owoce blendujemy z kefirem i jogurtami. Następnie kruszymy ciastka, dodajemy do naszej mieszanki i znowu blendujemy na jednolitą masę. Jeśli shake jest zbyt mało słodki- dodajemy nieco ksylitolu, jesli zbyt gęsty- dodajemy chlust mleka. Ponownie blendujemy. Podajemy schłodzony. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "Jagodowa Nam edycja 5!" oraz "Letnie orzeźwienie 2013"

Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz Embed_bmxxfsifknoiln4pmqdpfsmp268gkgzz

sobota, 08 czerwca 2013

koktajl

Blender wraca do gry;) Większość z nas zna to uczucie, gdy przesadzi się ze smakołykami i żołądek postanawia nam za to poutrudniać trochę życie. Co robić? Rada nr 1- na drugi raz nie przesadzać ;) Rada nr 2- wspomóc trochę pracę naszego organizmu. Ale nie tabletkami, lecz czymś naturalnym i zdrowym, np. herbatką, koktajlem. A czy jest możliwe, żeby to było jeszcze smaczne? Okazuje się, że tak! Znalazłam przepis, tu: http://www.2drink.pl/oczyszczajacy-koktajl-z-suszonych-sliwek/ na koktajl o świetnych właściwościach i wręcz deserowym smaku, pomimo braku cukru. Polecam nie tylko przejedzonym ;)

Oczyszczający koktajl na bazie suszonych śliwek

Składniki (na 2 małe porcje):
-100 g suszonych śliwek
-mały kubek jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki mleka 2%
-1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
-wrzątek

Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem tak, aby w całosci były nim zakryte. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy wrzątek, a śliwki wrzucamy do misy blendera i blendujemy. Dodajemy jogurt, mleko i sok i ponownie blendujemy. Podajemy schłodzone- pycha! Smacznego :)

koktajl2

Przepis zgłaszam do akcji "Smoothie 2"
Embed_qugecsjwulghjlnfe5ptjrwbydryzazz

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów