...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie

pieczywo

niedziela, 01 września 2013

bułki

Moje kolejne podejście do pieczywa. W końcu się przełamałam i oto przedstawiam Wam mój pierwszy drożdżowy wypiek w historii ;) Do tego bardzo zdrowy, owsiano-otrębowy. Choć bułeczkowe ciasto nie jest w ogóle słodkie, to dodatek śliwek z syropem sprawia, że nadają się one do jedzenia jedynie ze słodkimi dodatkami- u mnie była to konfitura jagodowa. Przepis pochodzi ze strony sante.pl, makę zmieniłam na pełnoziarnistą, a wiśnie na śliwki :) Polecam!

Owsiane bułeczki ze śliwkami

 Składniki (na ok. 11 bułek):
-100 g otrąb owsianych
-200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
-1 łyżeczka cukru brązowego 
-1 łyżeczka drożdży instant
-250 ml wody 
-3 łyżki oliwy
-8 śliwek
-2 łyżki syropu (u mnie "wiśnia z lipą")

Mieszamy otręby, mąkę i drożdże. Cały czas wyrabiając, powoli wlewamy wodę. Wyrabiamy dłońmi ciasto, powinno być elastyczne (w razie potrzeby nalezy dodać wody lub mąki, ja musiałam dodać mąki). Kiedy będzie zwarte i gładkie (ale nadal sprężyste), formujemy je w kulę i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia (ja włożyłam je do miski i przykryłam ściereczką).  Śliwki dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Połowki śliwek kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy śliwki syropem owocowym. Smarujemy blachę do pieczenia 1 łyżką oliwy, nastawiamy piekarnik na 210*C. Ponownie zagniatamy ciasto, formujemy z niego nieduże bułeczki. Skrapiamy je pozostała oliwą, obkładamy śliwkami w syropie (musimy je lekko wcisnąć w ciasto). Układamy bułki na posmarowanej blasze i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w 210*C, do wyraźnego zrumienienia wierzchu. Wyciagamy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze słodkimi dodatkami, np. konfiturami lub słodkim twarożkiem. Smacznego!

 Przepis zgłaszam do akcji "Śliwkowa akcja I"

 Embed_jfbrwwpixb2ahcpzvpguxfang18zzqzz

 

sobota, 13 kwietnia 2013

Kolby chleba kukurydzianego

Już od dawna nosiłam się z zamiarem samodzielnego upieczenia bułek, brakowało mi jednak trochę motywacji. Gdy zobaczyłam ten przepis: http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/11/sodkie-kukurydziane-bueczki-i-kolory.html, pomyślałam: to jest to! Jak na pieczywo receptura jest bardzo prosta. Oczywiscie dokonałam pewnych zmian (zamiana białej mąki na pełnoziarnistą, białego cukru na brązowy, pełnotłustego mleka na chudsze, zmniejszenie ilości proszku do pieczenia). Można je upiec w keksówce (uzyskamy wtedy zgrabny bochenek, który później kroimy na kromki), lub, tak jak ja, użyć formy do babeczek/muffinek- uzyskamy wtedy nie mniej zgrabne bułeczki. Ich smak jest nieco słodkawy, więc nadają się do zjedzenia np. z twarożkiem i miodem, a nie z szynką i pomidorem itp.- to byłoby zbyt ekscentryczne ;) My jedliśmy je przekrojone, posmarowane masłem i dżemem truskawkowym, popijaliśmy je mlekiem- pycha! Na myśl przyszedł nam wiosenny piknik albo śniadanie na trawie... Gorąco polecam!

Kolby chleba kukurydzianego

Składniki (na 10 bułeczek):
-175 g mąki kukurydzianej
-125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-45 g brązowego cukru trzcinowego (dałam troszkę mniej)+ odrobina na posypanie wierzchu
-szczypta soli (chyba o niej zapomniałam :P)
-250 ml mleka 1,5% tłuszczu
-2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
-jajko
-45 g rozpuszczonego i ostudzonego masła+ odrobina do natłuszczenia foremek

Piekarnik rozgrzewamy do 200C. W misce mieszamy obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ubijamy jajko razem z przestudzonym masłem i mlekiem. Suche składniki wsypujemy do mokrych, krótko mieszamy. Ciasto nakłądamy do natłuszczonych foremek. Każdą bułeczkę mozemy posypać po wierzchu cukrem (nie jest to niezbędne). Pieczemy ok. 20 minut w 200C-musimy obserwować, czy boki bułeczek odchodzą już od formy- wtedy możemyje wyciągać. Podajemy ze słodkimi dodatkami. Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Przywołujemy wiosnę"

Embed_o3te3lhvdae8ebkcjnouswxl9lomiwzz
 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów