...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie

mrożone

sobota, 02 sierpnia 2014

sorbet

Jak już wspominałam ostatnio, jestem amatorką owocowych sorbetów. Kiedyś jadłam sklepowy z mango- był dobry, ale dla mnie za słodki. Postanowiłam przyrządzić podobny sama, bazując na przepisie z MW: klik. Jednak płynna masa była dla mnie za mało wyrazista w smaku, więc, za namową taty dodałam wanilii i przede wszystkim- cynamonu. To był strzał w dziesiątkę! Efekt jest naprawdę pyszny, jego jedynym minusem jest długi czas mrożenia. Polecam! :)

Sorbet mango z cynamonem

Składniki (na 6 porcji):
-1 duże mango (im dojrzalsze, tym lepiej)
-szklanka wody
-3 łyżki słodzidła (polecam miód)- jeśli wasze mango jest mocno słodkie, można mniej posłodzić
-wanilia w formie i ilości wg uznania
-duża szczypta cynamonu

Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej słodzidło i mieszamy, by dobrze się rozpuściło. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Mango myjemy, obieramy, pozbawiamy pestki. Miąższ blendujemy. Dodajemy naszą słodką wodę i znów blendujemy. Dodajemy wanilię i cynamon, blendujemy. Masę przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez 12 godzin. Przed wyciąganiem sorbetów z foremek ogrzewamy chwilę foremki w dłoniach.  Smacznego!:)

Przepis zgłaszam do akcji "Akcja lodowa 2014"

Embed jwzdk3ydtwjnwqv8qfvk8gsxsqxd4qzz

poniedziałek, 28 lipca 2014

lody jogurtowe

Niedawno (dzięki Oli, którą przy okazji pozdrawiam :D), dorobiłam się foremek do lodów z patyczkami. Rewelacyjna sprawa! Mrożę teraz w kółko :D Jednak wśród ulubionych mrożonych przysmaków tradycyjne lody zajmują u mnie dopiero trzecie miejsce. Oczko wyżej plasują się u mnie owocowe sorbety (o których będzie w następnym wpisie), a na miejscu pierwszym- mrożony jogurt. Uwielbiam go, a w okolicy nigdzie go nie mogłam dostać. Na szczęście teraz sama mogę kombinować w domu :) Na pierwszy ogień poszedł ten przepis z Moich Wypieków: klik. Lody są smaczne, lekkie, mało słodkie (choć to też zależy od tego, jakiej domowej zaprawy użyjecie, zmniejszyłam też ilość słodzidła pod postacią miodu) Robi się je bardzo łatwo. Gorąco polecam! :)

Lekkie lody jogurtowo- porzeczkowe

Składniki (na 6 lodów na patyku):
-3/4 szklanki domowej zaprawy porzeczkowej typu owoce w syropie, gęsty kompot (moja była mało słodka)
-1 szklanka jogurtu greckiego 0%
-3 łyżki miodu (w oryginale 6 łyżek golden syrupu)

Jogurt, owoce w syropie i miód blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do foremek na lody, wstawiamy do zamrażarki, minimum na 3- 4 godziny. Jeśli chcemy zjeść loda, musimy foremkę z lodem ogrzewać przez chwilę w dłoniach, a potem ostrożnie pociągnąć za patyczek. Smacznego!


Przepis zgłaszam do akcji "Akcja lodowa 2014" i "Porzeczkowo mi 2014" 
Embed jwzdk3ydtwjnwqv8qfvk8gsxsqxd4qzz  Embed aq2hwtb8j9upoyz6oxdkrwpmjfg6fgzz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów