...czyli wypieki, które mniej gryzą w sumienie

Wpisy z tagiem: mąka gryczana

sobota, 27 kwietnia 2013

czeko-ciastka

Gdy potrzebujesz czegoś czekoladowego, chrupiącego, ale i zdrowego- upiecz te ciastka! Przepis znalazłam u Miss Disorderly, tu: http://feed-me-better.blogspot.com/2013/04/zdrowe-ciasteczka-czekoladowo.html, przedstawiam z moimi zmianami. Pierwszy raz robiłam ciastka, które trzeba było zagniatać- bardzo fajna sprawa :D Bez glutenu, bez proszku do pieczenia, bez cukru (nie licząc tego w nutelli, którą posmarowałam wierzch, a która na zdjęciu prezentuje się jakoś pomarańczowo ;P), za to kruche i świetnie pachnące. Do dzieła!

Czeko-ciastka na zdrowo

Składniki (na 10 ciastek):
-3/4 szklanki mąki gryczanej
-50 g masła orzechowego typu crunchy
-3 łyżki ciemnego kakao
-1 1/2 łyżki miodu
-sok wyciśnięty z połowy dużej pomarańczy
-skórka starta z połowy duzej pomarańczy (sparzonej i wyszorowanej)
-3 łyżki mleka
-wanilia do smaku
-nutella do posmarowania ciastek

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Mieszamy w misce masło orzechowe, miód, mleko i wanilię, do połączenia składników. Dodajemy kakao i skórkę pomarańczową, znowu mieszamy. Wsypujemy mąkę gryczaną, wlewamy sok, mieszamy, po czym zagniatamy dłońmi ciasto. Dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszamy dłonią. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Wyciągamy, przestudzamy i za pomocą widelca smarujemy po wierzchu cienką warstwą nutelli. Smacznego! :)

Przepis zgłaszam do akcji "I love nutella" i "Przywołujemy wiosnę"

Embed_nz5jjfxq9autxanvddu5jy8xmygjiwzz Embed_o3te3lhvdae8ebkcjnouswxl9lomiwzz

sobota, 06 kwietnia 2013

Gryczane kokoski

Stosunkowo rzadko piekę ciastka, ponieważ często są mocno czasochłonne: chłodzenie, wałkowanie, podsypywanie, wykrawanie... Z tymi ciastkami jest inaczej- robi się je naprawdę ekspresowo! Nie mają w sobie cukru, jajek, glutenu ani proszku do pieczenia, a do tego są świetnym sposobem na przemycenie do diety kłopotliwej dla mnie w smaku (a jakże zdrowej) gryki. Już zaraz po upieczeniu żałowałam, że nie upiekłam podwójnej porcji- takie są dobre! Zniknęły momentalnie :) Przepis znalazłam tu: http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-kokosowe-z-rodzynkami.html Gorąco polecam!

Gryczane kokoski, bez jajek i cukru

Składniki (na 10 ciastek):
-3/4 szklanki mąki gryczanej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-50 g masła
-3 łyżki miodu
-garść rodzynków

Nagrzewamy piekarnik do 180C. Blachę do ciastek wykładamy papierem do pieczenia. W misce starannie mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i kładziemy na blaszce. Ciasto dość opornie się formuje, więc w trakcie "kulkowania" kilka razy zwilżyłam ręce zimną wodą- bardzo pomaga! Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180C (warto sprawdzić wcześniej, żeby się nie przypaliły). Wyciągamy i studzimy na blaszce, dopiero potem przekładamy na talerz (inaczej mogą się pokruszyć). Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Fit na wiosnę 2013"

Embed_skmxx7ll966blyv2hfqhmfojvkxbtwzz

sobota, 08 grudnia 2012

Ciasto gryczane

W pobliskim markecie otwarto w końcu stoisko ze zdrową żywnością z prawdziwego zdarzenia. Moja dobra mama po wizycie tam przyniosła mi różne ciekawe specjały, których w najbliższym czasie będę używała do pieczenia. Jednym z nich jest mąka gryczana. Chciałam zaraz wypróbować tę nowość i znalazam taki przepis: http://pinkcake.blox.pl/2010/05/Ciasto-gryczane.html Muszę się przyznać- wiem, że kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ale zwyczajnie nie akceptuję jej smaku i zapachu. Za to z ciastem z mąki gryczanej nie miałam żadnych oporów ;) Mąka pachnie przyjemnie, orzechowo. Ciasto jest dość zbite i wilgotne, ale w żadnym wypadku zakalcowate. W smaku tylko trochę kojarzy się z kaszą gryczaną, mnie i moim rodzicom skojarzyło się bardziej, nie wiedzieć czemu, z makowcem. Dobra wiadomość dla alergików: to ciasto bez glutenu i bez jajek. Zmniejszyłam ilość cukru (użyłam brązowego), przez co pozwoliłam sobie na zdobienia z czekolady- nieudolne, ale zrobione z uczuciem :) Do roboty!

Ciasto gryczane

Składniki (na kwadratową formę o boku 23 cm):
-2 1/4 szklanki mąki gryczanej
-3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego demerara
-1 1/2 łyżki kakao
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ("bezglutenowcy" musżą zakupić specjalny bez glutenu)
-9 łyżek oleju
-1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
-1 1/2 łyżeczki dobrego alkoholu (np. brandy. Ja dałam martini, ale w cieście nie jest wyczuwalne, można pominąć)
-1,1 szklanki mleka
-opcjonalnie: czekolada i/lub cukier puder/ coś innego do dekoracji

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Mieszamy mąkę, cukier, kako i proszek. Osobno mieszamy olej, mleko, alkohol, na końcu ocet. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy. Pieczemy w 180C przez ok. 50 minut- do suchego patyczka. Jesli chcecie uatrakcyjnić ciasto wizualnie, polecam roztopić w kąpieli wodnej trochę dobrej jakości czekolady i stworzyć nią wzory na przestudzonym cieście używając napełnionej szprycy lub woreczka z odciętą jedną końcówką- ja tak zrobiłam;) Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji "Zdrowe Święta- Boże Narodzenie"

Embed_hcxejradc6cnc45ayyf0r5ncyezmtwzz
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów